Een ander oktoberfeest

Een ander oktoberfeest

[2008]  Het Oktoberfest van München inspireert veel mensen om ook een bierfeest in oktober te organiseren. Het meest succesvolle daarvan vieren ze in Brazilië – een land dat voor feesten gemaakt lijkt. Het plaatsje Blumenau ligt in het zuiden van Brazilië en zoals de naam al doet vermoeden, is het gesticht door Duitse immigranten die rond 1860 de armoede in Europa wilden ontvluchten. Om een herinnering aan thuis te bewaren bouwden ze hun boerderijen in de vorm van vakwerkhuizen. Sommige daarvan zijn nog steeds in het landschap te vinden. Een dikke eeuw later, in 1984, wordt het gebied getroffen door een natuurramp. Weken achtereen stortregent het en de rivier Itajai treedt buiten haar oevers. Duizenden verliezen hun huis als gevolg van de overstroming. Als een paar maanden later de schade enigszins is hersteld, besluit het stadsbestuur dat het tijd is voor een feestje. Daarbij laat zij zich inspireren door de Duitse oorsprong van de streek. Ze vraagt enkele brouwers om mee te werken aan de organisatie van een oktoberfeest. Het is een doorslaand succes.

Nu, bij de vijfentwintigste verjaardag is het feest van Blumenau het grootste Oktoberfest ter wereld na München. Misschien nog wel opvallender: het is het grootste feest in Brazilië buiten het carnaval van Rio. Meer dan zevenhonderdduizend bezoekers verwacht de organisatie dit jaar. Ze worden onthaald met typisch Duitse hoempa en schlagermuziek, maar wel in het Portugees gezongen. Natuurlijk vinden ze Eisbein (zo’n gekookte knie) op het bord.

De beslissing van Blumenau heeft ook buiten de maand oktober grote gevolgen voor de biercultuur van Brazilië gehad. Inspelend op het succes van het Oktoberfest begonnen in de jaren negentig verschillende ondernemers met het brouwen van speciaalbier. Sommigen verkopen het bier alleen in het eigen café, anderen bottelen hun bieren voor verkoop in de supermarkt. De regio staat nu bekend als het biergebied van het land. Maar liefst tien verschillende brouwerijen zijn inmiddels actief. Zonder uitzondering zijn ze getooid met Duittse namen als ‘Eisenbahn’, ‘Schorstein’, ‘Zehn’ und so weiter.

Waar de nationale merken zich met name storten op het verkoelende pilsje, dat ze in grote hoeveelheden weten te brouwen (Brazilië heeft de op vier na grootste bierproductie ter wereld), mikken de nieuwe microbrouwerijen zich op de speciaalbieren. Inspiratie voor recepten halen ze uit Duitsland, hoe kan het ook anders. In tegenstelling tot andere regio’s in het land kun je in de provincie Santa Christina zonder moeite aan een Weisse komen, maar ook aan een bokbier of zelfs een interpretatie van Kölsch. De Eisenbahnbrouwerij maakt maar liefst tien verschillende soorten bier, waaronder een rookbier en een bier dat via de methode champagnoise op fles verder gegist is. Die bierspecialiteit is maar voor weinigen weggelegd, want zelfs aan de poort van de brouwerij betaal je er omgerekend veertig euro voor. Voor dat geld krijg je een prachtige fles met champagnekurk. Na de knal drink je een rijk en vol bier, dat zeker niet onderdoet voor champagne.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.