Horecava 2012

Horecava 2012

[2012]  De afgelopen horecavakbeurs Horecava was niet bijzonder bierig, maar zonder hoogtepunten was ze zeker niet. De terechte magneet voor alle bierliefhebbers was het speciaalbierplein van Proeven met Proost!. Het vakblad had aan een lange bar een keur aan bijzondere bieren van boeiende brouwers samengebracht, van groter tot erg klein, uit Nederland, Europa en daarbuiten. Zo stonden Heineken’s Brand en Lindeboom’s Gouverneur naast de abdijbieren van Sint Bernardus en de trappisten van Westmalle. Maar ook Emelisse, Jopen, De Leckere en de Amsterdamse Prael waren aanwezig met buitengewoon boeiende bieren. Zo had Jopen een vaatje nog niet uitontwikkelde Lentebok meegenomen. Je reinste kindermoord eigenlijk, maar toch al erg lekker. Van Emelisse proefde ik onder andere de Black IPA, een bier dat in naam al een tegenspraak is: een zwarte blonde ale. Ik keek ernaar uit om dit nieuw gevonden biertype, dat in Amerika ook opgang maakt, eens te proberen. Maar de bierontwikkeling gaat hier een kant op die niet helemaal de mijne is. Wel een gedurfd en boeiend bier om tijdens de masterclass van bieropleider StiBON te bespreken overigens, want je herkent de Amerikaanse hop en gebrande mout duidelijk terug in de smaak. Die masterclass van StiBON vond overigens ook dankbaar gastvrijheid op het Proostplein, want Proost! stelde zijn brouwerskamer iedere dag ter beschikking. Het prachtige Duitse Weizen van Weihenstephan was van de partij (met de directeur in gestoken Lederhosen) en de smaakmakende bierimporteur Bier & Co had ook veel ruimte ingeruimd voor de bieren van Flying Dog uit de Verenigde Staten. Daaronder een heuse primeur: Kujo Imperial Coffee Stout. Wat een bier! Koffie, hop, gebrande mout, een explosie van smaken in een bier met 9% alcohol. Een prachtig bier om het bezoek aan het Proostplein af te sluiten.

Ook buiten het Proostplein waren brouwers te vinden. De Belgen van Palm en De Koninck (in een nieuw jasje) waren beide groots aanwezig. Maar mijn meeste aandacht ging uit naar Liefmans. Deze dochter van Duvel choqueerde de bierwereld vorig jaar door hun kriekenbier in een wulps, vrouwelijk glas met ijsklontjes te serveren: “nieuwlichterij, er zit al zoveel water in bier.” Maar wat een lef, en heel vernieuwend. Het bier is nu al nauwelijks aan te slepen. Dat beloofd wat op de Nederlandse stranden deze zomer. Tot nu toe alleen maar verkrijgbaar in de smaak zoete kers, maar het zal mij benieuwen hoe lang het duurt voordat Mongozo zijn mango bier ook on the rocks serveert. Ook hier gaat de bierontwikkeling een kant op die mij minder smaakt, maar die ik wel van harte toejuich. De bierwereld kan mij niet breed en gevarieerd genoeg zijn.

Wel helemaal in mijn straatje is de Bier en Gastronomie Award die het Biergenootschap der Lage Landen voor de vierde keer uitreikte. Hierbij staan restaurants centraal die op een bijzondere manier bier aan tafel in de praktijk brengen. Drie finalisten beklommen het podium: Brouwcafé uit Scheveningen, De Jopenkerk uit Haarlem en restaurant Dégust uit Hoogeveen. Maurits Harmsen en Doinja Karmelk van Dégust grepen vorig jaar nog net naast de hoofdprijs. Dit jaar werden zij gekroond tot het beste bierrestaurant voor 2012. Daarmee tonen ook zij aan dat de biercultuur in het noorden van het land een stormachtige ontwikkeling doormaakt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.