Oktoberfest

Oktoberfest

[2006]  Wie het hoogtepunt van de Duitse biercultuur een keer wil meemaken, mag op het Oktoberfest in München niet ontbreken. Het Oktoberfest is het grootste volksfeest ter wereld. Midden in de Beierse hoofdstad is een gigantische kermis opgebouwd rond tien enorme feesttenten. Het woord tent is eigenlijk niet de juiste beschrijving. Het zijn eerder een soort hallen, die voor de duur van het feest worden neergezet. In de tien feesttenten is elk plaats voor zo’n achtduizend dorstige feestvierders. Die zitten op lange banken broederlijk naast elkaar en bestellen hun bier gewoonlijk per Mass. Dat is een grote glazen bierpul met een inhoud van één liter. Voor de minder dorstigen is eventueel ook een halve Mass te bestellen. Het bier wordt speciaal voor het Oktoberfest gebrouwen. Het normale pils in Duitsland smaakt stevig bitter, vanwege de hop. Het Oktoberfestbier is wat zoeter en bevat iets meer alcohol dan gewoonlijk. Als je liever niet in zo’n massale hal zit, is er ook een ouderwetse draaimolen, waar een bar met barkrukken de plaats heeft ingenomen van de traditionele hobbelpaarden.

In het midden van iedere tent speelt een blaasorkest om de vrolijke sfeer erin te houden. Iedere tien minuten speelt de band “Ein Prosit der Gemütlichkeit”, een uitnodiging aan de feestvierders om met elkaar te proosten en een slok bier te nemen. Op die manier voorkomt men dat het bier in de reuzenpullen verschraalt. Alleen bierbrouwers die in de stad München hun bier brouwen, mogen op het feestterrein aanwezig zijn. Iedere tent heeft zijn eigen sfeer. Bij Augustiner speelt het blaasorkest uitsluitend Duitse hoempapa muziek, bij Löwenbräu spring je op de banken op discoklanken uit de jaren zeventig en tachtig.

Natuurlijk gaat het niet alleen om het drinken. De specialiteit van de Oktoberfesten zijn de halve gebraden haantjes, of eend. In iedere tent kun je vanzelfsprekend ook Schweinehaxe en Bratwurst vinden. Overal kun je pretzels krijgen, een soort reuze krakeling van brood. Sommige feesttenten specialiseren zich op het soort eten. Bij de Ochsenbraterei draait een hele os aan het spit, terwijl je bij Fischer-Vroni terecht kunt voor een gerookte makreel. Fischer-Vroni is makkelijk te vinden: volg je neus gewoon in de richting van een stevige vislucht. Je kunt het niet missen.

Je kunt natuurlijk naar het feestterrein gaan in je gewone spijkerbroek met t-shirt. Maar de echte Münchener kleedt zich extra feestelijk voor dit jaarlijkse spektakel. De mannen hijsen zich in Lederhosen, de vrouwen in Dirndl, de klederdracht van Beieren. De Dirndl laat zich nog het best beschrijven als een jurk met een blouse met pofmouwen eronder en een bloemetjeschort ervoor. De strik waarmee het schort vastgebonden zit, vraagt bijzondere aandacht. Als de strik rechts zit is de draagster getrouwd, ongetrouwde vrouwen strikken het schort links. Voor de Lederhosen geldt zo’n simpele code niet, de vrouwen moeten gewoon op de trouwring af gaan.

Het Oktoberfest is niet van vandaag of gisteren. Het gaat terug tot 1810 toen de Beierse kroonprins Lodewijk trouwde met prinses Theresia. Het trouwfeest voor de bevolking van München was zo’n succes, dat de stad besloot het feest jaarlijks te organiseren. Wie dat spektakel zelf een keer wil meemaken kan het best al in september naar de Beierse hoofdstad afreizen. Het feest haalt met moeite de maand waarna het genoemd is. Na 18 dagen pret eindigt het op het eerste weekend van oktober.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.