Proost op craft beer en duurzaamheid

Proost op craft beer en duurzaamheid

[2017] Af en toe nodigt BIERburo een gastblogger uit om zijn visie over bier te geven. Deze keer Ronald Panis, bierkenner en oprichter van 3P Agency (www.3pagency.com), consultancy in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 

Na bijna 11 jaar gewerkt te hebben voor AB-InBev – ’s werelds grootste bierbrouwerijgroep – heb ik de voortgaande verschuiving van grootschalig gebrouwen pilsbieren naar de aantrekkelijke wereld van craft bier van dichtbij mogen meemaken – een enorme keus aan zowel bovengistende als ondergistende bierstijlen en innovaties gepaard met vaak fantastische verhalen en gebrouwen door zowel kleinschalige lokale brouwerijen als grote brouwers.

Ik heb deze blog niet geschreven om te discussiëren of craft bier van een ambachtelijke onafhankelijke lokale brouwer al dan niet beter is dan van een grote commerciële brouwerij, die kun je genoeg op internet vinden (maar als liefhebber beoordeel ik bier op smaak en kwaliteit en ben van mening dat zowel kleine als grote brouwers verdraaid goeie bieren kunnen brouwen, en ja sommige bieren vind ik niet lekker maar dat is vaak een kwestie van smaak).

Als het om duurzaamheid gaat is mijn mening dat craft bier het zowel op milieu- als sociaal gebied prima doet.

Milieutechnisch gezien mag het duidelijk zijn dat het brouwen van craft bier in een grootschalige brouwerij tot efficiëntie leidt als het om water- en energieverbruik gaat (bij AB InBev gebruikten we in 2015 gemiddeld nog slechts 3,2 liter water om een liter bier te brouwen), maar het voordeel van een lokale kleinschalige brouwerij is vaak een meer beperkte logistieke footprint – waar het bier vaker regionaal wordt verkocht (of ter plaatse gedronken in de brewpub) maar ook door het lokaal inkopen van grondstoffen. Bovendien gaat het bij het drinken van craft bier meer om de kwaliteit dan de kwantiteit – en minder volume drinken betekent minder grondstoffen, verpakking, logistiek etc. Maar doordat craft bier in de regel duurder is (waarbij de hogere prijs niet proportioneel is aan de kosten van grondstoffen en brouwen) zorgt dat dit dat brouwer, kroegbaas of verkoper ondanks het lagere volume toch een goede marge maken.

Maar ik denk dat de sociale duurzaamheid van craft bier nog belangrijker is. Door minder maar beter te drinken en de enorme keuze in bierstijlen, draagt craft bier op zeer positieve wijze bij aan het algemene imago van bier. Ik bezoek zelf regelmatig craft bier bars en brewpubs en het doet me altijd goed te zien dat bezoekers daar genieten van mooie bieren in plaats van zichzelf te bezatten of hinder te veroorzaken door buitensporig alcoholgebruik. Daarnaast is het een misvatting dat craft bier altijd veel alcohol bevat (en ben ik van mening dat er ook een markt is voor alcoholvrij craft bier). Lokale brouwerijen vormen tenslotte vaak een belangrijke sociale katalysator, niet alleen als werkgever en ontmoetingsplaats, maar ook als het gaat om het toesteken van een helpende hand of bijdragen aan plaatselijke sociale of culturele evenementen). Bovendien gaat craft bier vaak gepaard met fantastische storytelling, wat vermaak, kennis, erfgoed of gewoon plezier aan de drinkbeleving toevoegt.

Meta consumententrends zoals meer keuze en beleving, kwaliteit, authentieke storytelling en sociale verantwoordelijkheid komen samen in craft bier, dus ik ben er zeker van dat dit verder zal groeien en blijven, hoewel er zeker ook sprake van consolidatie van brouwers zal zijn. Maar dat biedt weer kansen op gebied van milieuvriendelijke prestaties en beschikbaarheid en zo lang hart en ziel van craft bier (de brouwerij, de mensen en de bieren) gerespecteerd worden lijkt me dat geen onoverkomelijk probleem. Proost !

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.