Ranglijsten

Ranglijsten

[2008]  Traditioneel is de maand november de maand van de ranglijsten. Het lekkerste bier, het beste café of het smakelijkste restaurant, we krijgen het allemaal deze maand te horen. De moeder aller gastronomische ranglijsten is natuurlijk de Michelingids. De Franse bandenfabrikant Michelin begon al in 1900 een gratis gidsje samen te stellen met de beste restaurants. Doel was om lezers zo aangenaam mogelijk extra kilometers af te laten leggen, zodat de banden sneller slijten. Zo wordt een restaurant met twee sterren nog steeds omschreven als “de omweg waard” en met drie sterren is de eetgelegenheid “de reis waard”. Maar wil je aan tafel ook nog genieten van een paar glazen bier of wijn, dan moet je tegenwoordig wel aan een Bob denken. Deze week presenteert Michelin zijn nieuwe gids, keurig voor de feestdagen. Zo weet je niet alleen waar je straks lekker kunt eten, maar het is ook een mooi cadeau natuurlijk. In Nederland is de ‘Lekker’ minstens net zo invloedrijk. Ook deze gids komt een paar weken voor Sinterklaas op de markt. Jammer genoeg besteden deze beide gidsen weinig aandacht aan het bier dat geschonken wordt. Een fatsoenlijke bierkaart is geen voorwaarde om hoog op de ranglijst te komen.

Dat is anders bij de verkiezing van het beste café van Nederland. Jaarlijks stelt het horecavakblad Misset Horeca een Café Top 100 samen. Hier wel volop aandacht voor de bierverzorging. Dat komt nergens meer tot uiting dan bij de winnaar van dit jaar: Café Jos in Nijmegen. Deze bruine kroeg ligt buiten de uitgaansgebieden in een keurige woonwijk met jaren dertig huizen. Geen plek waar je een meesterschenkerij verwacht. Maar Café Jos is absoluut de omweg waard, om in Michelin termen te blijven. Een uitgebreide bierkaart legt van alles uit over de bieren die er te krijgen zijn. Zestien bieren zijn er van tap en dan nog een dikke honderd van fles. Maar het blijft niet bij een bierkaart alleen. Er is ook een whiskykaart die meer dan honderd soorten kent, een koffiekaart en zelfs een theekaart. Als je iets bijzonders wilt proeven, dan ben je op de Daalseweg 309 in Nijmegen aan het goede adres. Ondanks deze enorme keuze en smakenrijkdom, is Café Jos geen steriele tent. Het is een bruine buurtkroeg waar het gewoon goed toeven is. En daar gaat het in de eerste plaats om.

Deze maand werd ook de ‘European Beer Star Award’ uitgereikt, de prijs voor het beste bier. Deze wedstrijd wordt door door de kleine onafhankelijke brouwerijen van Duitsland en Groot Britannië georganiseerd. Om een beetje eerlijke vergelijking mogelijk te maken zijn de 688 onderzochte bieren ingedeeld in 42 categorieën. De Beer Star Award levert daarmee een hele sterrenhemel op. Bezoekers van de vakbeurs Brau beviale in Neurenberg mogen vervolgens hun favoriet uitkiezen. De gouden medaille ging naar Barre Alt, een altbier van brouwerij Ernst Barre in Lübbecke. Ook voor een Nederlandse brouwerij was er succes: de Gulpener brouwerij won met Korenwolf een bronzen medaille in de categorie ‘bovengistende bieren met alternatieve graansoorten’.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.