Belevenis van een wereldmerk

Belevenis van een wereldmerk

[2008]  Bierbrouwers hebben het niet eenvoudig. Het is al lang niet meer voldoende om een goed en lekker bier te brouwen. Rondom ieder merk bestaat een hele gevoelscultuur. Daarmee kunnen merken zich onderscheiden. Tot nu toe nog niets bijzonders, dat zijn we gewend, sterker nog – als consument willen we niet anders. We worden graag verleid, zeker als de producten zelf niet onderscheidend genoeg meer zijn.

Het merk Heineken heeft daar onlangs een hele nieuwe dimensie aan toegevoegd. Sinds kort beschikt het biermerk in Amsterdam over een eigen winkel als uithangbord van de merkwaarden. Het Financieel Dagblad had over de locatie een mooie observatie – ik wilde dat ik het zelf had verzonnen: Heineken the City, de brandstore van Heineken ligt in de Amstelstraat.

Bier

De winkel, gevestigd in een paar oude pandjes, ziet er hip uit. Veel glas en (LED)licht en verrassende hoekjes en trapjes. Natuurlijk kun je in de winkel bier krijgen. Een muur van ijskasten over twee verdiepingen laat flessen en blikjes Heineken uit de hele wereld zien. Je kunt Heineken uit Puerto Rico kopen, of uit Amerika. Best geestig, maar als het verhaal klopt, smaakt  Heinekenbier overal hetzelfde. De enige smaak die een beetje afwijkt is Heineken Light, het succesnummer van de brouwerij op de Amerikaanse markt. Heineken City is de enige plek in Nederland waar je dit bier kunt krijgen.

Kleren, muziek en reizen

Eigenlijk gaat de winkel helemaal niet over bier – hij gaat over beleving. En daarin speelt bier een ondergeschikte rol. Je kunt het bier uit de wereldwijde muur dan ook niet in de winkel drinken. In Heineken City kun je hippe kleding kopen, met een meer of minder subtiele referentie aan het merk. En zoals we weten: kleren maken de man. Je mag er wel een forse portemonnaie voor meenemen. Heineken heeft topontwerpers uitgenodigd om de designs te maken en de gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. Een simpel t-shirt met een glas bier kost een euro of vijftig, een jurkje van Daryl van Wouw bijna honderdzeventig. Zo, dat is nog eens een belevenis.

Heineken is een wereldwijd merk. Een reisbureau ontbreekt niet in Heineken City. Je kunt een reis boeken naar alle trendy plaatsen op deze wereld. Blijf je in Amsterdam, dan kun je drie verschillende stadswandelingen op je mobiel laden: the authentic tour, de fashion tour en de refreshing sounds tour. Heineken belooft je de leukste, hipste, coolste en mooiste plekjes van de stad te laten zien.

Voor die ‘refreshing sounds’ kun je ook in de winkel blijven. De makers van Heineken hebben een heuse studio ingericht. Hippe bands kunnen hier hun eigen sound opnemen. Je kunt er cd’s kopen, dvd’s en natuurlijk mp3’s. Ook dat past bij de beleving van het merk: feesten op hippe muziek.

Heineken The City is hip en eigentijds, ingericht met de modernste snufjes. En toch, voor mij mist er iets. Een bier is lekker en ontspannend, prima om een feestje mee te bouwen. En laten we wel wezen, het is gewoon ronduit gezellig om met vrienden een pilsje te drinken. En die beleving, die kon ik in Heineken The City niet vinden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.