Bier en botten

Bier en botten

[2006] Ooit gedacht dat het drinken van bier goed kan zijn voor je botten? Ik heb veel redenen om een flesje bier open te trekken. En ondanks dat heb ik daarvan telkens maar één reden nodig om mijzelf dat lekkere glas bier in te schenken. Maar dat bier goed is voor mijn botten, nee, dat had ik nog nooit bedacht. Botten, dat is eerder iets dat thuis hoort bij een koel glas melk. Calcium, De Witte Motor en Joris Driepinter: van die dingen.  Zo’n glas melk is gezond en best lekker. Maar dan alleen bij het ontbijt als bier nog geen alternatief is. Er is eigenlijk maar één iemand waarvan ik gehoord heb dat hij bier dronk bij zijn ontbijt. Dat was prins Bernhard. Die man is er heel oud mee geworden en dat in goede gezondheid, dus wellicht zal iemand hem al eerder ingefluisterd hebben dat bier goed is voor zijn gestel.

Toch is de constatering dat bier drinken goed is voor je botten, de boodschap die professor Jonathan Powell van de universiteit van Cambridge in Engeland onlangs verkondigde. Hij presenteerde baanbrekend onderzoek op een symposium over bier en gezondheid dat in Brussel georganiseerd werd. Misschien moet ik iets preciezer zijn over het onderzoek. De professor vertelde dat mensen die met mate bier drinken minder last hebben van botontkalking, osteoporose met een moeilijk woord. Als de mens ouder wordt gaat de kwaliteit van zijn botten achteruit. Die botontkalking leidt tot de plaag aan ouderen met gebroken heupen in de Nederlandse ziekenhuizen en een angst bij iedere bejaarde om onderuit te gaan. Voordat je het weet heb je iets gebroken.

Ik vond het toch wel boeiend. Hoe kan het drinken van twee glazen bier per dag mijn botten gezond houden? De professor had er een gedegen verhaal over. Allereerst moet je weten dat botten net als de huid constant vernieuwd worden. Er sterft een deel af maar tegelijkertijd groeit er ook weer botweefsel aan. Zo lang afbraak en opbouw in evenwicht zijn is er niets aan de hand. Gaat de afbraak sneller, dan krijg je zwakke botten. Bier heeft op het proces van afbraak en opbouw twee effecten. Ten eerste heeft de alcohol in bier een vertragend effect op de afbraak van het botweefsel. Het blijft dus langer goed. Daarnaast bevat bier sporen van silica. En dat silica is heel belangrijk voor de opbouw van nieuw botweefsel. Nu zit er in veel voedsel silica maar de silica in bier is makkelijk toegankelijk voor het menselijk lichaam. Natuurlijk vroeg ik me af hoe die silica in mijn biertje terecht is gekomen. De brouwer zal het er toch niet expres in gooien? Maar ik kan gerust zijn. De silica is afkomstig uit de granen waarmee de brouwer het bier brouwt.

En zo blijkt de Joris Driepinter waarmee ik ben opgegroeid, niet allen te staan voor de drie glazen melk die ik per dag moest drinken. Ook vandaag is hij nog even actueel. Nu staat Joris echter voor drie pintjes bier per dag. Even goed voor mijn botten maar veel lekkerder!

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.