Bier en vrouwen

Bier en vrouwen

[2007]  Het overgrote deel van de bierdrinkers is man. Dat is jammer voor de brouwers omdat ze zo een grote groep potentiële klanten missen. Veel vrouwen denken dat bier dik maakt en dat je er altijd veel van moet drinken om het lekker te laten zijn. Dat is onzin. Sinds kort staat er op flesjes Amstel hoeveel calorieën erin zitten: 42 kcal per 100 ml. Dat is net zoveel in de Appelsientje Mild sinaasappelsap die vanmorgen op de ontbijttafel stond. De eerste wijnmaker die het aantal calorieën op z’n etiket durft te zetten moet nog geboren worden. Dat is namelijk tot 96 kcal per 100 ml. De enige reden om veel bier te drinken is omdat de brouwers het veel te lekker hebben gemaakt.

Toch proberen brouwers bieren op de markt te brengen die speciaal vrouwen moeten verleiden. Het resultaat is vaak zoet en niet om over naar huis te schrijven. Enkele jaren geleden bracht de Gulpener bierbrouwerij Brunette uit. Een bruin bier met een zoetere smaak dan gebruikelijk. Het werd een flop. Ook bij de lancering van rosébier lijken de brouwers voornamelijk vrouwelijke consumenten op het oog te hebben.

Onlangs gaf ik een bierproeverij voor een groep vriendinnen. Bij een blinde test spraken ze tot mijn verbazing hun voorkeur uit voor het meest uitgesproken pils: Brand Urtyp is een pils dat zich kenmerkt door een duidelijk droog bittere afdronk.

Misschien gaat het niet zo zeer om de zoetheid van de drank, maar om het doorgaans onelegante glaswerk waarin bier geschonken wordt. In Engeland, het land met het meest onelegante glaswerk ter wereld, hebben ze dat begrepen. Vooruitstrevende pubs bieden bier niet alleen aan in de glazen emmers waar dat land bekend om is, maar ook in kleine glazen op voet.

Niet drinken, toch een mening

Ook overtuigde niet-bierdinkers hebben soms een verrassende mening over bier. Een mening die zij baseren op de bierdrinkende man.

Zo sprak ik laatst een journaliste en groot wijnliefhebber. Bier kan haar niet bekoren. De glazen zijn te groot, het bier te veel en vaak ook te bitter. Ze heeft nog een andere aversie tegen bier. Volgens haar ruiken bierdrinkende mannen anders dan mannen die wijn drinken. Een man die wijn drinkt ruikt lekker, de bierdrinker stinkt. Toch heb ik haar kunnen verleiden om een paar speciaalbieren te proeven, uit kleine glaasjes. Er ging een wereld voor haar open. Ze werd zelfs enthousiast over de variëteit in smaak die bier kan bieden.

Een paar maanden geleden sprak ik een arts met een heel andere visie op bier. Ze drinkt het zelf niet vertrouwde ze me toe, maar ze had wel haar favoriete biersoorten: ze proefde het bier als ze haar man zoende. En na intensieve studie was ze tot de volgende conclusie gekomen. Grolsch en Duvel zoenen lekker. Ook een zoen na Leffe Blond of Brune smaakte prima. Maar Heineken en Brouwersbier waren geen succes. Dat smaakt maar laf bij het zoenen. Misschien een idee voor de brouwers om rekening mee te houden bij het verzinnen van nieuwe smaken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.