Bierjaar 2011

Bierjaar 2011

[2011] In deze dagen van terugkijken is het mooi om ook eens stil te staan bij al het opvallends dat het bierjaar 2011 ons gebracht heeft. Het blijkt een jaar van opvallende bieren.

In september brouwt kunstenares Henriëtte van der Waal een bier uit Haags slootwater, om ons meer bewust te maken van het landschap. Verrassenderwijs blijkt het een heerlijk bier. Vier brouwende vrouwen presenteren met Tasty Lady een a-typisch vrouwenbier en de regionale familiebrouwerijen brengen het beste van zichzelf samen in De Smaak van Echt. Het Schotse Brewdog brouwt een Viagra-bier, speciaal voor het koninklijk huwelijk in Groot Brittannië. De grap wordt matig op prijs gesteld. Vrouwen en bier komen verder op de kaart te staan dankzij de netwerkbijeenkomsten van Fiona de Lange. Lezers van haar blog verkiezen Jacobus Rogge Ale van Jopen tot het beste introductie van 2011. Bierconsumentenverening PINT roemt de bieropleiding van StiBON als beste bierinitiatief van Nederland.

Er komen nieuwe brouwerijen zoals Maallust in Veenhuizen en Maximus in Utrecht (nou ja, virtueel dan). De eerste wint direct een prijs voor z’n etiketten, de laatste brouwt het lekkerste bier van de provincie. In Amsterdam opent de Bierfabriek zijn deuren: Industrieel design, gebakken kippetjes en twee eigen gebrouwen bieren. Bij stadsgenoot De Prael opent burgemeester Eberhart van der Laan een nieuw proeflokaal, op een van de oudste brouwlocaties van de stad. Ook de trappisten in Zundert kondigen aan een brouwerij te willen starten. De broeders in het Franse Mont des Cats, pakken het anders aan. Zij laten hun trappistenbier in het zusterklooster van Chimay brouwen. Trappistenbieren mogen zich in een warme aandacht verheugen. De monniken in Orval kunnen de vraag niet meer bijbenen en een actie van de broeders uit Westvleteren leidt tot hectische tafrelen bij supermarktketen Colruyt en exorbitante prijzen op e-bay.

Caféleven

Het beste café van Nederland staat in Maastricht: Sjinkerij De Bobbel eindigt bovenaan Misset Café top 100. Het beste Hertog Jan café is In Den Grooten Slock uit Amersfoort. Het Wapen van Ooststellingwerf wint het Gouden Fust van Heineken. Maar niet alles is koek en ei tussen brouwers en kroegbazen. Koninklijk Horeca Nederland opent frontaal de aanval op de relatie tussen barman en brouwer. In Luxemburg verlaagt het Hof de boetes voor het Nederlandse bierkartel. Ondertussen debatteert de Kamer over een nieuwe Drank- en Horecawet, waarin het bezit van alcohol door jongeren strafbaar wordt. Over straffen gesproken: brouwers Heineken en Olm vechten een robbertje over gebruikte biervaten. Olm verliest en gaat vervolgens op de fles.

De brouwgerstmarkt lijkt weerbarstig. Bierconsumentenvereniging PINT waarschuwt de brouwers de gestegen gerstprijzen niet als excuus voor prijsstijgingen te gebruiken. In september oogst Gulpener de eerste biologische hop.

We raken twee grootheden uit de bierwereld kwijt. In april overlijdt Pierre Celis, de man die eigenhandig het Belgisch witbier van de ondergang redde. In juli sterft Wim Geenen, directeur eigenaar van de Lindeboom brouwerij in Neer.

Alcoholvrij

De grote brouwerijen groeien steeds groter. SABMiller neemt het Australische Fosters over, en wordt er marktleider. Heineken groeit in Ethiopië. Het Japanse Kirin slaat zijn slag in Brazilië. In West Europa lijkt de bierconsumptie verder te stagneren. Dat geldt niet voor de speciaalbieren. Ook alcoholvrij bier ziet in de lift. Bavaria en Wieckse lanceren ieder een rosébier met 0% alcohol. Jupiler komt met een frisdrank gebaseerd op bier: Force. Samen met de BOB-campagnes leidt dat tot steeds minder drankrijders. Geheel tegen de trend in nemen pompstationhouders vergeefse stappen om weer bier te mogen verkopen.

De trend van bier aan tafel zet door. Smaakprofessor Peter Klosse start samen met Henri Reuchlin van het Bierburo een biercursus voor sommeliers. Bier&Co organiseert op Taste of Amsterdam met een kaaswedstrijd tussen wijn en bier. Bier wint nipt. De Hofkaemer in Bergeijk mag zich in januari winnaar van de Bier en Gastronomie Award noemen. Ratebeer roemt het Oostendse Bistronoom als het beste bierrestaurant ter wereld.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.