Brussels Beer Challenge

Brussels Beer Challenge

[2013] Dit weekend mocht ik jureren voor de Brussels Beer Challenge in Luik. Je moet Belg zijn om te begrijpen dat de Brussels Beer Challenge in Luik plaatsvindt. De eerste maal dat de wedstrijd georganiseerd werd, was in Brussel. Dit jaar is Wallonië aan de beurt en de derde editie zal ongetwijfeld in Vlaanderen plaatsvinden. En ere wie ere toekomt, de stad en provincie Luik hadden hun uiterste best gedaan om de verzamelde bierliefhebbers zich te laten thuis voelen. De stad staat zelfs twee weken lang als ‘Beer Lovers City’ in het teken van bier.

Het was voor het eerst dat ik bij een grote internationale bierwedstrijd aan mocht schuiven aan één van de jurytafels. Het jureren was een bijzondere ervaring en een stuk vermoeiender dan ik mij in het begin had voorgesteld. In totaal waren er 592 bieren te jureren in ruim vijftig categorieën. Daarvoor waren 52 proevers bijeengebracht uit 13 verschillende landen. De jury was verdeeld in 9 tafels met ieder vijf of zes juryleden. De tafels stonden opgesteld in de prachtige spiegelzaal van het Crowne Plaza Hotel van Luik. Een inspirerende omgeving. Ik bevond me in het bonte gezelschap van een Zweed, een Costaricaan, een Brit, een Waal en een Vlaming. Iedere tafel proefde per dag zo’n dertig verschillende bieren, steeds per categorie. En dertig tripels of IPA’s proeven, dat is geen sinecure. Per zes komen de proefglazen op tafel, volledig geanonimiseerd. Ook de juryscore wordt anoniem gegeven. Dat wil zeggen, zowel bier als jurylid hebben een uniek nummer. Nu houd ik er niet zo van om op m’n nummer gezet te worden, maar om iedere vorm van beïnvloeding uit te sluiten is het wel een hele goede werkwijze. Eerst beoordeel je ieder bier individueel en in stilte. Naast een omschrijving worden er ook punten gegeven. Het is behoorlijk doorpezen om alle bieren in de gegeven tijd goed te proeven. Op tafel staat droog brood en water om de smaakpapillen weer even tot rust te brengen. Maar ik ben er wel achter dat het een bijzonder vak is om zoveel bieren in korte tijd te verwerken. Per biercategorie moet vervolgens de hele tafel het er over eens zijn welke van de geproefde bieren een gouden, zilveren en bronzen medaille krijgt, en welke eventueel een eervolle vermelding. Dat gaat soms met stevige discussies gepaard. Soms is het nodig om enkele bieren opnieuw te laten inschenken om tot een uiteindelijk beslissing te komen.

Nederland mocht twee gouden en twee zilveren medailles meenemen, naast twee eervolle vermeldingen. Het goud ging naar …. Dit begint te klinken als Langs de Lijn. Het goud ging naar Jopen met hun Jacobus RPA in de categorie ‘pale & amber ale: bitter’ en naar de Bronckhorster brouwerij met hun Nightporter in de categorie Stout export. In dezelfde categorie won Duits & Lauret met hun stout overigens het zilver, waarmee export stout de succesvolste Nederlandse biercategorie bleek te zijn. De tweede zilveren medaille ging naar ook naar Jopen, voor hun stout in de verwante categorie dry stout. Nederland als stoutland, wie had dat ooit gedacht. Het succesvolste land van de Brussels Beer Challenge bleek overigens België, ontgetwijfeld tot tevredenheid van de organisatoren. De Verenigde Staten en Italië volgden op plek twee en drie van de medaillespiegel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.