Buitengewoon stout

Buitengewoon stout

[2013]  Als warmloper voor Saint Patricksday is het BIERburo buitengewoon stout. Het zwarte nectar van het groene eiland en ver daarbuiten staat centraal bij de tweede Proeftafel. Een biertype dat zich uitstekend laat combineren met uiteenlopende smaken als oester en pure chocolade, daar waren snel proevers voor gevonden. Helaas bleek alleen de Ierse ambassade op korte termijn geen gastronomisch zaakgelastigde te hebben, die mee kon proeven. Onderstaand een kleine selectie van de bieren die aan bod kwamen.

Om de smaakpapillen in de stemming te brengen beginnen we de proeverij voorzichtig met een gewone Guinness uit blik. Het schuim ziet er zelfs uit blik fantastisch fijngepareld uit. Dat komt door de rammelende plastic kogel met drijfgas die na het uitschenken in het blikje achterblijft. De rinse, bitterbranderige smaak doen het water in de mond lopen voor een eerste oester. De filmende ziltigheid van het schelpdier vormt een mooi contrast met de friszure bitters van het bier. Geen wonder dat dit een klassieker uit de Ierse keuken is, een mooie variant op de bitterbal bij een pils.

Voordat we overstappen naar een volgend bier proeven we een stuk kaas, waarbij wat Duits en Lauret stout door de wrongel gemengd is. In de smaak is subtiel. In de achtergrond is drogend wat nootachtigs van het bier te proeven. Heel bijzonder, en zo zacht dat we er geen bier naast zetten.

Na enige discussie over de proefvolgorde besluiten we de fles Stiegl Chocolate Stout uit Oostenrijk open te trekken. Een biologisch stoutbier uit Oostenrijk, dat maakt nieuwsgierig. Het etiket ziet er mooi en intrigerend uit: Männerschokolade staat er met grote chocoladeletters op. Het bier is opvallend makkelijk en toegankelijk, met een bescheiden 5,5% alcohol. De smaak van cacao is achter in de keel te proeven, maar zeker niet dominant aanwezig.

Op de Oostenrijker volgt het stout van Duits & Lauret. Het is een fles uit 2009. Hoewel het bier niet gebrouwen is om weg te leggen, houdt het zich bewonderenswaardig goed. Opvallend is het fruitig karakter dat de donkere bitters fluweelzacht inpakt. Framboos, kers en ander roodfruit zijn herkenbaar aanwezig. Met dit bier kan je veel in de keuken, het past prachtig bij een mooi gebakken steak. We onderwerpen het bier aan de oestertest en ook die combinatie is goddelijk. De oester laat de fruitigheid van het bier nog mooier naar boven komen, terwijl het bier de vlezigheid van de oester extra onderstreept.

Thornbridge Saint Petersburg Imperial Russian Stout doet de tijden herleven dat de Engelse brouwers donker bier brouwden voor de vaart naar de Baltische zee. In geur en smaak doet het bier zich Britser dan Brits voor. Bolhoed en dubbeldekker. We ruiken de natte hond in de pub met vloerkleden tot aan het plafond, proeven laurierdrop en een bitter die heel lang blijft hangen. Een bier dat je op zich zelf moet drinken met slagregens tegen de ramen.

We sluiten de proeverij af met Nacht & Ontij, een Imperial Stout-ish bier van brouwerij De Molen dat op Cognacvaten heeft gerijpt. Het levert een donkerzwart bier op met liefst 14% alcohol. Een complexe en indrukwekkende rondedans van smaken. Dit zoekt de randen op van wat je bier zou kunnen noemen, maar oh wat lekker. We breken een stuk Chocolaad af en mijmeren weg bij het feest van smaken in onze mond.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.