Chmielaki

Chmielaki

[2015]  Polen staan hun mannetje wat bier drinken betreft. Natuurlijk veel pils, maar de laatste tijd ook steeds vaker andere soorten. Ook in het oosten van Europa lijken nieuwe brouwerijen de grond uit te spuiten. Dat is duidelijk te merken op Chmielaki, het oudste en grootste bierfeest van het land. Het hele centrum van Krasnystaw is afgezet en rond de markt staan tientallen tentjes van verschillende brouwerijen. Hele grote van de bekende pilsmerken zoals Zywiec, Lech of Perla en wat kleinere van nieuwe brouwerijen. Bij de taps van de grote pilsmerken staan grote flessen met frambozensiroop en bekers met rietjes. Veel Poolse vrouwen drinken het toch al niet zo bittere pils met een flinke scheut siroop en met een rietje. In tegenstelling tot veel andere landen worden de stands van die nieuwe brouwerijen niet bemand door getatoeëerde baarden. Er zijn meer dan tweehonderd verschillende bieren te proeven. Hoewel, proeven… De bieren worden gewoonlijk geschonken in een royale 0,4 liter plastic beker, wat het smaakonderzoek een uitdagende bezigheid maakt. De markt staat vol met mensen die van de muziek op het grote podium genieten met een fles of beker bier in de hand. Hoe later de avond, des te jonger het publiek.

De straten rondom staan blauw van lucht de eetstandjes die de weg omzomen, naast de vele snoepwinkeltjes, ballonverkopers (want er komen ook veel kinderen mee) en stands met al dan niet folkloristische pruttel.  Aan de rivier ligt een kermis en de ‘discostraat’ – een grote tent, gesponsord door Tyskie, met pompende muziek.

Krasnystaw is het belangrijkste hopgebied van het land en de naam Chmielaki verwijst naar het Poolse woord voor hop: chmel.  Marinka en Lubelskie zijn de lokale hopsoorten die er verbouwd worden. Zondag is het tijd voor de mis ter ere van de hop en hoptelers. Vier jongens in klederdracht zetten een pyramidevormig bloemstuk van hop en zonnebloemen voor het altaar in de kerk. De kerk zit tsjokvol, mensen staan tot langs de kanten en zingen uit volle borst mee met het koor en het orgel. Na de optocht door de stad en een traditionele oogstdans door studenten van de polytechnische school uit Lublin is het tijd voor de prijzen: de snelste hopplukker, het beste bier, de grootste hopbel… De hopkoningin is al een dag eerder gekozen zodat ze bevallig en wel de prijzen kan uitreiken. De grootste hopbel was een Marinka van 65 millimeter. De familie van Rafal Sawicki is al generaties lang hopteler. Zijn geheim om de bellen zo groot te laten groeien: veel lachen naar de plant. En die lach, die proef je zeker terug in Piaski Nevada van  brouwerij Trzy Korony, uitgeroepen tot het beste bier van het land. Maar dan wel de lach van een Amerikaanse hop ..

Het Chmielaki feest werd in het leven geroepen in de hoogtijdagen van het communisme in het land, zo’n 45 jaar geleden. Het feest was direct een enorme hit. Als je in die tijd al bier kon krijgen, was het van belabberde kwaliteit. Maar tijdens Chmielaki was er goed bier in overvloed. Geen wonder dat mensen uit het hele land in Krasnystaw samenstroomden om zich helemaal vol te laten lopen. De keuze aan goed bier is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Gelukkig is het karakter van het feest wel veranderd. Het gaat nu meer om plezier dan om zuipen.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.