De laatste opening

De laatste opening

[2013] Het bokbierseizoen is in volle hevigheid losgebarsten. Gelukkig doet ook het weer een beetje mee. Afgelopen vrijdag, op Werelddierendag, liet PINT de bok los. Een eerste vaatje Muifels Ossebok werd geveild voor de Dierenbescherming. Het leverde driehonderd euro op, een bedrag dat geen vertegenwoordiger van dit goede doel kwam ophalen. De cheque bleef achter de bar staan. De veiling was een ludieke actie om het begin van het bockbierseizoen luister bij te zetten.

Hoewel begin? Kent het bockbierseizoen eigenlijk nog wel een begin? De alwijze Authoriteit Consument en Markt heeft in zijn oneindige wijsheid besloten dat een gezamenlijke introductie van een seizoensproduct kan leiden tot marktverstoring. Het mag niet, zelfs als een consumentenorganisatie als PINT wel zo’n gemeenschappelijk introductiemoment zou willen. Het nieuwe beleid zal het einde zijn van de Beaujolais Nouveau (die toch al op z’n laatste benen liep) of vlaggetjesdag. Pepernoten kun je al vanaf half juli krijgen. Vanaf dit jaar kun je ze dan direct wegspoelen met een gelijkgekleurd bockbier. Veel brouwers en slijters zagen hun kans schoon en lieten tap en schap al voor de eerste maandag van oktober met Neerlands bekendste bierspecialiteit vollopen. Er bestaat al een creatieve vrijheid over wat je bockbier mag noemen: zoet, bitterzoet, gekruid of gerookt. Nu kun je het ook nog op ieder moment van het jaar krijgen.

Nog even en de dubbels van België worden in Nederland verkocht als bockbier, en onze bocken in België als dubbels. Belgisch bierjournalist Ben Vinken gaf vorig jaar al een schot voor de boeg door Gouverneur Dubbelbock al te typeren als een bier dat je ook een prachtige dubbel kunt noemen. Dubbelbock, zegt de naam het al? Nog even en we hebben een losjes samenhangende plas van min of meer bruin bier met een hoger alcoholgehalte. Een gouden kans voor goed opgeleide kasteleins en slijters. Alleen zij zien door de bomen het bos nog. Een bos getooid in prachtige herfstkleuren, waar je graag een wandeling door maakt, onder leiding van een deskundige biergids.

Zo ver zullen de brouwers het vast niet laten komen. Wat zouden we anders moeten met die andere evenementen die het bockbierseizoen zo mooi kleuren: de bockbierlunch van Nederlandse Brouwers, de Nationale Bokbierdag van Zutphen dit weekend of het Bockbierfestival in Amsterdam in het laatste weekend van oktober. Dat laatste festival is het grootste bierfestival van ons land.

Tijdens de bockbierlunch, die traditiegetrouw op de eerste maandag van oktober plaatvond, liet meesterkok Angélique Schmeinck proeven wat een rijke toepassing bockbier aan tafel vindt. Ze presenteerde de Smaakvrienden© van bockbier. Het is een gevarieerde vriendenkring: van vis en schelpdieren (denk aan mosselen in bockbier) via pompoen, rode kool, gedroogde pruimen en kruidnagel tot roodschimmel kaas, wild zwijn en rundersukade. Op het podium liet Angélique zien hoe makkelijk je zelf een bier mayonaise maakt: gewoon twee eierdooiers, een eetlepel mosterd, wat kruiden, driekwart flesje bockbier in een blender gieten, 250 ml olie er langzaam bij druppelen en draaien maar. Die mayonaise was de begeleider van een zacht gegaarde tongschar op een bed je van witte kool, gemarineerd in herfstbock en een wortelchutney. Heerlijk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.