De Zotte Morgen

De Zotte Morgen

Terwijl dansende holebi’s, incheckende passagiers en campagne voerende politici worden afgeslacht door gestoorde medemensen en andere godsdienstfanatici, het perfide Albion de Europese gemeenschap de rug toekeert, bleven wij zingend en bier hijsend het Europees Kampioenschap Voetbal in Frankrijk volgen. The show must go on.

Ook de internationale bierwereld lijkt stilaan gek geworden. Brouwerijen en bierfirma’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Bijna elke dag komt er een nieuw bier op de markt; de boekenrekken puilen uit met nieuwe bierpublicaties; bierclubs tellen meer leden dan ooit; de export en import bloeit; bier sommeliers worden klaargestoomd; elk dorp heeft zijn eigen festival …. The sky seems the limit. En dat is maar goed ook. Of niet?

Hoorden we niet dat enkele brouwers en bierfirma’s al vechtend over straat rollen? Tekenden we niet enkele bijzonder kritische opmerkingen op over de bier opleidingen ? Bierliefhebbers zonder echte bagage organiseren ‘professionele tastings’. Inderdaad, “elk voordeel hep zijn nadeel”, zei wijlen Johan Cruyff ooit.

Overal ter wereld borrelt er van alles in de brouwketel. De US telt meer dan 4000 Craft breweries; traditionele wijnlanden zoals Frankrijk en Italië overschrijden de kaap van 700 brouwerijen; bier is hot in het hoge Noorden; traditionele bierlanden als Groot-Brittannië en Duitsland ondergaan stilaan een ware revolutie. Zelfs  Nederland telt meer dan 300 brouwerijen en steekt België de loef af.

Deze nieuwkomers zorgen ook voor  een stortvloed aan nieuwe biersoorten. Traditie betekent niet zoveel. Dus waar Duitse brouwers nog wel eens vastzitten in het keurslijf van het Reinheitsgebot, Belgische en Engelse verstikken in hun eeuwenoude traditie, is dat voor de nieuwkomers geen probleem. Even vrolijk mixen ze bierrecepten uit België met brouwmethoden uit Engeland – of Japan als het zo uitkomt. Bier met lavendel, chili’s, chocolade, stierentestikels, baardhaar ….  Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt ergens op deze aardkloot gebrouwen.

De zotte morgen op zijn best, een wildedans der dwazen

Een lichtbaken

Et puis il y a Henri Reuchlin, een bierliefhebber in hart en lever die zijn sporen in de brouwerijwereld ruimschoots heeft verdiend. Zo staat hij aan de wieg van de Smaak van Echt, het samenwerkingsverband van de regionale familiebouwerijen in Nederland. Ook is hij mede oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON), voorzitter van de European Beer Consumers Union EBCU en mede oprichter van de Dutch Beer Challenge. Daarnaast is hij voorzitter van het platform Week van het Nederlandse Bier, … en zoveel meer.

Henri heeft een serieuze link met de “dark side of the force”, hij komt uit een nest van wijnhandelaars. Maar hij zag het licht.  Net als Darth Vader nam hij zijn helm af en aanschouwde de “bier” wereld. Hij werpt zich op als een  (ver)lichtbaken in een zotte bierwereld. Hier citeren we graag Gustav Mahler: “Traditie is het brandend houden van de vlam, niet het koesteren van de as”. Je kan tradities respecteren zonder conservatief te zijn. Vernieuwen mag en is goed, maar vergeet de tradities niet.

Dit is Henri ten voeten uit, een been in de toekomst, een been in het verleden. Het perfecte evenwicht, veilig geborgen voor het ritme van de zotte morgen.

Luc de Rademaeker is onder andere tasting director van de Brussels Beer Challenge en hoofdredacteur van Bier Grand Cru. Deze blog is geschreven op persoonlijke titel

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.