Duits-Amerikaans bier bij het biercafé

Duits-Amerikaans bier bij het biercafé

[2009]  De Alliantie van Biertapperijen is een vereniging van cafés die speciaalbier hoog in het vaandel heeft staan. De keuze aan bieren is in ieder aangesloten café overweldigend. Vaak zijn er meer dan tien bieren van tap verkrijgbaar en vele tientallen op fles. Gelukkig weten de uitbaters waar ze over praten en kunnen ze een origineel bier adviseren, want voor de argeloze bezoeker is soms door de bomen het bos niet meer te zien. Maar het toefje slagroom op de taart is het ‘Bier van de Maand’, dat in ieder ABT-café gedurende één maand te krijgen is. Het Bier van de Maand is een uniek brouwsel dat nog nooit eerder op vat is afgevuld. Zo ben je iedere maand verzekerd van weer een bijzonder bier. Het is knap dat het ABT al jaar in jaar uit iedere maand zo’n bijzonder bier weet te selecteren. Niet iedere keuze is even smakelijk, maar deze maand staat er een top bier onder de tap. Een bier bovendien met een bijzonder verhaal.

Schneider en Brooklyner Hopfenweisse is geboren uit de samenwerking tussen een Amerikaanse en een Duitse brouwer met groot respect voor elkaars vakmanschap. De Amerikaanse brouwer is Garrett Oliver van de Brooklyn brewery in New York. Een creatief kunstenaar met de roerstok. De Duitse brouwer is Hans-Peter Drexler van de Weissbierbrauerei Schneider uit Kelheim in Duitsland. De brouwerij van Schneider is een begrip in het conservatieve Beieren, waar Weissbier bijna tot een religie verheven is.

Tot ver in de negentiende eeuw was het brouwen van Weissbier of Weizen een privilege dat was voorbehouden aan de heersers van het land. Van het geld dat ze verdienden met het verpachten van dit privilege konden ze zich een koninklijke levensstijl veroorloven. Toen in de negentiende eeuw het pils aan populariteit won en het belang van Weissbier snel kelderde wist Georg Schneider het recht te verwerven om als eerste burger Weissbier te brouwen. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten zag Schneider wel brood in het biertype dat in populariteit daalde. En hij kreeg gelijk. De brouwerij is tot op de dag van vandaag in familiehanden, Georg Schneider VI zwaait er de scepter.

Uit het contact tussen Garrett en Hans-Peter ontstond het idee om het zacht zure van het Weissbier uit Beieren te combineren met de frisse hopbitterheid die veel Amerikaanse bieren kenmerkt. Daarbij maakten ze de afspraak dat ze twee versies van hetzelfde bier zouden brouwen. Beide bieren zijn extra op smaak gebracht door dry-hopping. Dit is het toevoegen van hop tijdens de gisting, waardoor het hopkarakter nog duidelijker naar voren komt. Hans-Peter maakte een Brooklyn-Schneider Hopfenweisse in New York met citrusachtige hops uit Amerika. Garrett kwam naar Kelheim om hetzelfde bier te brouwen, maar dan met de verfijnde Hallertauer hop die ongeveer op de deurmat van de brouwerij in Kelheim groeit. Dit Schneider-Brooklyn Hopfenweisse is nu op vat bij de ABT cafés te krijgen.

Als je je neus boven het glas hangt is de karakteristieke geur van hop niet te missen. Het drukt de delicate geur die Weissbier normaal heeft naar de achtergrond. Maar in de mond ontstaat een prachtig evenwicht. Zacht, bijna romig bier, met een prettig venijnige kick. Vergelijk het met het effect dat je krijgt als je peper over aardbeien strooit. Van mij mag april 2009 het hele jaar duren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.