European Beer Star

European Beer Star

[2012]  Deze week mocht ik aanwezig zijn bij de uitreiking van de European Beer Star Award, één van de meest toonaangevende bier onderscheidingen in Europa. Meer dan 1.300 bier strijden om goud, zilver en brons in vijftig verschillende categorieën. De categorieën zijn alle vijftig gebaseerd op biertypen die hun wortels in de Europese brouwtraditie hebben. De nadruk ligt daarbij op Duitsland omdat de wedstrijd daar zijn oorsprong vindt.  Maar ook Indian Pale Ale, tripel en stouts worden geproefd om maar een paar niet Duitse bierentypen te noemen.

Bier blijkt een wereldwijde liefde

De 102 juryleden die de zware taak hebben alle 1.366 bieren te proeven en op volgorde te zetten, komen van vijf verschillende continenten. Dat geldt ook voor de brouwerijen die meedingen naar de prijzen. En op ieder van die continenten zijn winnaars te vinden. De honderd vijftig medailles vallen in 23 verschillende landen. Er zitten opvallende brouwers tussen, maar ook bekende. Zo won Affligem een gouden medaille in de categorie ‘Belgian style ale’ voor zijn Blond en staat Brasserie Lefebvre op de hoogste trede bij de honingbieren.  Pikanter is de zilveren medaille voor de Golan brouwerij uit Israël voor zijn typisch Duitse doppelbock. Het beste Belgische witbier komt verrassenderwijs niet uit België.  De prijzen voor die categorie gaan achtereenvolgens naar Japan (Konishi brouwerij, goud), Italië (birificio barley, zilver) en Colombia (Bogota beer company, brons). De titel voor de Rauchbieren blijft in Duitsland (Brauerei – Gasthof Kundmüller), maar nummer twee en drie komen respectievelijk uit Brazilië (Cervejaria Bamberg) en Finland (Vakka-Suomen Panimo Osakeyhitö). Wie durft nog te zeggen dat er geen wereldwijde smaakrevolutie plaatsvindt?

De succesvolste brouwerij van deze editie is afkomstig uit de Verenigde Staten. Pelican Pub & Brewery uit Pacific City in Oregon neemt maar liefst twee gouden en twee zilveren medailles mee naar huis. Goud voor hun dry stout en ultra sterk bier; zilver voor hun IPA en houtgelagerd bier. Geen bieren voor overgevoelige smaakpapillen! Ook de publieksprijs gaat de oceaan over. Firestone Walker brewery uit Paso Robles in Californië mag die prijs voor zijn Double Jack, een imperial Indian Pale Ale meenemen.

Nederland

Jammer genoeg waren er dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande edities, geen Nederlandse prijswinnaars. Misschien dat de initiatieven van PINT, Freek Ruis en Jopen om vergeten Nederlandse biertypen nieuw leven in te blazen daar verandering in kunnen brengen. Hoewel, de categorie Belgisch witbier laat zien dat daar geen enkele garantie voor bestaat.

Veel de winnaars zijn alleen met moeite of zelfs helemaal niet in Nederland te krijgen. Van de sterrenregen zullen we hier maar weinig merken. Het wreekt zich dat we geen Nederlanders op het ereschavot hebben.  De grootste kans maak je (naast de bovengenoemde Affligem Blond en Barbar) om Maneblusser van het Anker, Gauloise 10, Left Hand Milk Stout, Arend Tripel van brouwerij De Ryck en Petrus Dubbel Bruin tegen te komen.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.