Goede voornemens

Goede voornemens

[2007]  Eén januari, gelukkig nieuwjaar! Het grote schransfestijn zit er weer op. Tijd om aan de lijn te gaan doen. Mag een glas bier dan nog wel?

Het begin van het jaar is geplaveid met goede voornemens. Hele volksstammen stoppen tegelijkertijd met roken. De kantinejuffrouw op kantoor koopt geen kroketten in, maar appels. Dit afwijkend gedrag duurt precies drie weken, weet ze. Dan kan het vet weer aan en zijn de appels voor de appelmoes. Ook het rookhok raakt langzamerhand weer bevolkt. Weer niet gelukt, volgend jaar beter.

Veel mensen voelen zich schuldig als ze een biertje drinken. Bier maakt dik denken ze. Dus drinken ze een glas appelsap of melk. Misschien een glaasje rode wijn. Maar dat is nergens voor nodig. Bier bevat namelijk veel minder calorieën dan al die dranken. Wie het niet gelooft, gaat maar naar de supermarkt en bestudeert de kleine lettertjes op de etiketten. Amstelbier heeft bijvoorbeeld 40 kcal per 100 ml, Coca Cola 42 kcal en Goudappeltje ongezoet maar liefst 44 kcal. Dat is 10% meer dan wat er in bier zit. Ik schrijf het nog een keer op: ongezoet appelsap bevat tien procent meer calorieën dan pils.

Maar het kan nog gekker. Kent u nog Joris Driepinter, die iedereen aanraadt om drie glazen melk per dag te drinken? Halfvolle melk heeft maar liefst 57 kcal. En je leest het goed, ik spreek hier niet over volle melk, maar over halfvolle. Die melk heeft bijna anderhalf zoveel calorieën als bier. Joris had beter kunnen adviseren om drie pintjes te drinken. Wijnboeren zijn nog niet zo ver om iets op het etiket te zetten. Maar uit betrouwbare bron weet ik dat rode wijn maar liefst 87 kcal per 100 ml bevat.

Overigens is het advies van Joris om drie pintjes per dag te drinken nog niet zo ver naast de waarheid. De Nationale Gezondheidsraad stelt in z’n Richtlijnen Gezonde Voeding dat twee glazen alcoholhoudende drank passen in een gezonde levensstijl. Het maakt dan niet uit wat je drinkt: bier, wijn of gedistilleerd. Dat komt omdat het drinken van bijvoorbeeld een biertje het risico op hart en vaatziekten vermindert.

Met deze informatie ga ik geen drie weken wachten tot ik mijn eerst biertje van 2007 opentrek. Gezondheid !

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.