Hessel nr. 1 op hitlijst

Hessel nr. 1 op hitlijst

[2010]  Een dag voordat de Michelinsterren op de restaurantwereld neerdalen is gisteren in Utrecht de Misset café top 100 bekend gemaakt. Het horecavakblad stelt eens per jaar een lijst van de beste cafés van Nederland samen. Voor een bezoekje van het beste café heb je in 2011 wel een behoorlijke reis nodig. De verrassende winnaar is café De Groene Weide in Terschelling geworden, het café van zanger en kroegbaas Hessel van der Kooij. Een bijzondere waardering voor deze tappende artiest en zijn team. Alhoewel, tappende artiest… Achter de bar wordt Hessel niet vaak betrapt. Hij regelt zijn zaakjes op de achtergrond. En natuurlijk op het podium. Al drie decennia zingt hij driehonderd dagen per jaar de pannen van het dak. En iedere keer op een manier alsof hij het nog steeds leuk vindt. En dat zal zo zijn, anders houd je het niet vol.

Café van het jaar word je niet zomaar. Blijkbaar heb je nog iets extra’s nodig om echt op dat hoogste treedje terecht te komen. De winnaar van vorig jaar, café de Beyerd van Mikel en Orson de Jongh in Breda heeft zijn eigen brouwerij om zijn gasten iets bijzonders voor te kunnen zetten. Het Drie Hoefijzers Bier, een klassiek merk uit Breda, is in de Beyerd weer tot leven gewekt. Het is nergens anders te krijgen.

Waar het liefde voor de Beyerd door de mond gaat, gaat die bij Hessel door de oren. Ieder optreden sluit Hessel af met het lied “Terug naar Terschelling”. In de hoek komt langzaam de vuurtoren Brandaris omhoog, die zijn licht over het publiek draait. ‘En kom ik in de hemel – dat weet je dan maar nooit. Dan vraag ik aan een engel of ie me naar beneden gooit. Want ik ga terug naar Terschelling, terug naar Terschelling. Al wordt ik honderd jaar. Bij de prijsuitreiking was Hessel te overdonderd om zijn lied te zingen. Hij ging wel terug naar Terschelling, maar met z’n hoofd in de wolken.

Er is nog iets wat de laatste twee winnaars van de café top 100 bindt. Beide tappen bieren van AB InBev. Sterker nog, de laatste vier winnaars tapten (onder andere) bieren van dit brouwerijconcern (Dommelsch, Hertog Jan en Jupiler). Toch is Heineken met Amstel, Brand en Heineken zelf hofleverancier van de lijst. In bijna de helft van de top 100 café’s kom je bieren van deze Amsterdamse brouwer tegen. Onder andere de nummer twee, café Oosterling in Amsterdam tapt Brand. Het beste Bavariacafé is De Morgenstond in Griendtsveen, een echt regionaal plattelandscafé. Grolsch is in de top 20 niet terug te vinden. Het Grolschtappende Morshuis uit Albergen staat het hoogste op plaats 22. Dan doet Gulpener het beter. De Poshoorn in Maastricht is de koploper voor dit biermerk op plek 20. Daarmee is het niet het beste café in die stad. In de top tien staan maar liefst twee Mestreechter pleisterplaatsen: De Bobbel op 3 en In de Karkol op 6. Opvallend overigens dat cafés buiten de Randstad vaak met de hoogste eer strijken: De Beyerd in Breda, Café Jos in Nijmegen, De Wolthoorn in Groningen, Café Nobel in Ameland, De Engel in Oldenzaal, De Mug in Middelburg. We moeten terug tot 2003 om met Anno 1890 uit Amsterdam een café uit west Nederland te vinden. Zou het met gemoedelijke gastvrijheid te maken hebben?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.