Het Arendsnest

Het Arendsnest

[2006] “Nederland kent geen biercultuur, we drinken alleen maar pils”, denken veel mensen. Zelden wordt een fabeltje zo onderuitgehaald als tijdens een bezoek aan het Nederlandse biercafé ’t Arendsnest in Amsterdam. Er stromen maar liefst 21 verschillende Nederlandse bieren uit de taps. Daarnaast heeft het Arendsnest een keur aan bieren uit fles. Het café laat zich erop voorstaan dat het van iedere Nederlandse brouwerij tenminste één bier op de kaart heeft staan. Het is niet verbazend dat die bierkaart dan ook de omvang heeft van een telefoonboek.

Bieroloog Peter van der Arend startte het café zo’n vijf jaar geleden. Vanaf het begin was het de bedoeling van iedere Nederlandse brouwerij tenminste één bier te schenken. Dat levert al zo’n rijkdom aan smaken en biersoorten op dat Van der Arend geen beroep hoeft te doen op de bekende bieren uit het buitenland. Die komen er niet in. Voor vrijwel elke buitenlandse biersoort is er een alternatief voorhanden. Zo levert brouwerij Jopen uit Haarlem een voortreffelijk stout, dat de vergelijking met zijn Ierse voorbeelden moeiteloos doorstaat. Het huisbier De Snaterende Arend is een amber dat de vergelijking met soortgelijke bieren makkelijk aan kan. Het bier werd onlangs zelfs uitgeroepen tot het lekkerste huisbier van Nederland.

Natuurlijk kun je in ’t Arendsnest een pilsje drinken. Maar het is veel leuker om hier iets geks te proberen. Alleen al de bieren van de tap bieden een ontdekkingstocht die meer dan één avond in beslag neemt. De bieren van het enige Nederlandse Trappistenklooster, La Trappe, zijn ruim vertegenwoordigd. Maar ook de krachtig bittere bieren van de Christoffelbrouwerij uit Roermond. Onlangs proefde ik onlangs een Rookbok van brouwerij Mommerite. Een kastanje bruin bier dat in de afdronk licht naar rook smaakt. Echt een bier voor het najaar, voor bij de openhaard. Ook was er een Zeebonk, een heerlijk goudblond bier dat stevig genoeg is om bij windkracht acht nog goed te smaken. De bieren die uit de tap geschonken worden veranderen regelmatig. Het blijft daardoor steeds een feest om terug te komen. Je weet nooit welk bier ’t Arendsnest nu weer op tap heeft. Soms weet Van der Arend een brouwer te verleiden een bier uitsluitend voor dit café op vat te leveren.

Bewust heeft Van der Arend gekozen voor een laagdrempelig café. Je hoeft geen biergek te zijn om het hier naar je zin te hebben. Toeristen komen binnenwaaien, toevallige passanten en natuurlijk ook buurtbewoners. De echte liefhebbers komen eens per maand samen op speciale proefavonden. Achter het café is daarvoor een aparte proefruimte gebouwd. De inspiratie van Van der Arend om een café te beginnen met louter Nederlandse bieren leverde hem de titel op van meest markante horecaondernemer van Amsterdam. Voor de bierliefhebber is het jammer dat deze bieroloog niet iedere avond zelf achter de tap staat.

 Café het Arendsnest

Herengracht 60

Amsterdam

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.