Hollandse horeca

Hollandse horeca

[2014] Dit weekend beleefde Groningen de vierde editie van één van de leukste bierfestivals van het land. Binnen korte tijd weten de organisatoren onder leiding van Maik van Heerd van café de Toeter een gerenommeerd bierfestival neer te zetten, met gasten uit binnen- en buitenland. Het festival wordt gelardeerd met masterclasses, wedstrijden en start met een minisymposium over een actueel thema.

Dit jaar: “Waarom blijft de opkomst van de Nederlandse biercultuur achter in de horeca?” Het is toch vreemd . In vrijwel elk Belgisch café kun je een redelijke tot goede selectie aan Belgische bieren krijgen. In vrijwel iedere Engelse pub is er een keuze aan Engels bier, en als je geluk hebt ook enkele handpompen met real ale. Maar in het gemiddelde Nederlandse café is het naast een Nederlands pils en een seizoensbier (wit of bockbier) al snel buitenlands bier wat de klok slaat. Zijn die slecht? Zeker niet.

Maar als je wilt bouwen aan een stevige biercultuur in Nederland, met alle vernieuwing die ons land eigen is, is het wel jammer dat de horeca achterblijft. Het voorbeeld van het Nederlands biercafé het Arendsnest in Amsterdam, dat uitsluitend Nederlands bier schenkt, heeft nog nauwelijks navolging gekregen. Zeer tot de verbazing en teleurstelling van eigenaar Peter van der Arend. Maarten Burger, eigenaar van Grandcafé Groningen, wees naar de rol van de grote brouwers die met name hun (eigen) Belgische abdijbieren ondersteunen en zo geen plek voor kleine Nederlandse brouwers op de tap over laten. Peter stelt daarentegen dat je in goed overleg met die brouwers best ruimte kunt creëren of desnoods een eigen tapinstallatie kunt installeren. Als alternatief is er nog altijd de fles.

Voorzitter Hans Glandorf van de Alliantie van Biertapperijen toont zich een groot voorstander van bier uit fles, zeker wanneer de tap onvoldoende doorstroomt. Dan zijn de bewaarcondities in de fles vrijwel altijd beter. Een grote 75 fles om samen te delen is bovendien een prachtige manier om bier bij de maaltijd te stimuleren. Bij Jan Bas van Aalderen van café Soestdijk in Groningen vragen gasten echter hoofdzakelijk naar tapbieren en is bier uit fles geen optie. Hij merkt dat met name de kleinere Nederlandse brouwers achterblijven om hun bier bij de horeca onder de aandacht te brengen. En de kastelein moet verleid worden om zijn gasten uit te dagen om eens een bier uit de streek uit te proberen.

Dat er steeds meer belangstelling komt voor bier uit de streek, daar waren alle aanwezigen het roerend over eens. Gasten vragen steeds vaker naar een bier uit de regio. De Alliantie van Biertapperijen heeft het aandeel Nederland in hun ‘Bier van de Maand’ programma drastisch uitgebreid. Rijkelijk laat volgens Van der Arend, maar beter laat dan nooit. Daarbij is het mooi meegenomen dat de kwaliteit van de meeste Nederlandse brouwerijen nu erg goed is, aldus Ronnie Heerink van café de Koffer.

Dat laatste kan ik voluit beamen na een keuring van maar liefst 24 tripels die tijdens het festival geschonken werden. Op een enkele uitzondering na (en een tripel die zich onmiskenbaar vermomd had als bockbier) waren ze uitstekend van kwaliteit. Het was dan ook geen gemakkelijke taak om een winnaar uit te roepen. Dat werd uiteindelijk Bronckhorster Angus Tripel van brouwerij Rodenburg.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.