Homo Alcoholicus

Homo Alcoholicus

[2011]  “het Vervolg”, de zaterdagse bijlage van De Volkskrant van 9 juli 2011, komt met een special getiteld: “Homo Alcoholicus”. De beginzinnen luiden als volgt. “De vakantie is begonnen. De alcoholinname kan weer worden opgevoerd. Drank is onverminderd populair, maar waarom eigenlijk? Moeten we er niet eens vanaf?”

Dreigend

Dat klinkt dreigend! Het redactieteam heeft grondig huiswerk gedaan. Op de voorpagina worden vrolijke mensen afgebeeld met in hun handen een glas Weihenstephan, het oudste biermerk ter wereld (1040)!

Het begint met een column van Remco Campert, met enkele zeer wijze lessen. “Drinken heeft zijn vrolijke kanten, ik zou schijnheilig zijn als ik het ontkende, maar we mogen de diepe dalen niet negeren”. Werk en drank gaan niet samen, maar Remco zegt dat 10 keer mooier: “Bij het in elkaar spijkeren van de taal sla je met een glaasje op al snel op je duim en wil de figuurzaag van de beeldspraak weleens uitschieten”. Drinken behoor je samen te doen en niet alleen, is nog een van zijn wijsheden.

Wijn

Het misverstand dat alleen wijn – dankzij de daarin aanwezige flavonoïden – leidt tot een verminderd risico op hart- en vaatziekten, wordt in een groot artikel uitgebreid bekrachtigd. Maar ik dacht dat zo langzamerhand iedereen toch wel weet dat niet alleen matige consumptie van wijn beschermt tegen hart- en vaatziekten, maar ook bier en gedistilleerd.  En dat komt door de in elke drank aanwezige alcohol. Nog zeer onlangs, in maart jl, werd dit bevestigd in het toonaangevende “British Medical Journal” door twee overzichtsstudies (www.alcoholengezondheid.nl).

Afschaffen die rommel

Dat is de kern van een essay door Bert Wagendorp. Deze columnist van de Volkskrant is geboren in Groenlo, dus bijna in de Grolsch Brouwerij. Hij heeft alle slechte gegevens over drank in één artikel samengebracht en komt met de bekende oplossing, die in Scandinavië bewezen heeft niet te werken: verhoog de prijzen, verbiedt de reclame en verminder de verkrijgbaarheid.

Ik ben niet onder de indruk van de verzameling ellende die Bert bijeen heeft gesprokkeld. Er valt bovendien veel op die verzameling af te dingen.

Er zijn helaas, helaas mensen die teveel drinken. De gezondheidsraad wil niet dat we gaan drinken, maar als we het dan toch doen, maximaal 2 glazen per dag voor een volwassen man en 1 voor de vrouw. De overgrote meerderheid van de Nederlanders houdt zich aan die grens of blijft eronder. Maar de 5 á 10% die erboven zit wordt als argument gebruikt om “die rommel maar af te schaffen”. Hebben de afschaffers er wel eens bij stil gestaan dat de overgrote meerderheid van de probleemdrinkers drinkt om hun probleem te vergeten. Afschaffen helpt echt niet! Begin dan liever met problemen af te schaffen!

De moraal

“De vakantie is begonnen. De alcoholinname kan weer worden opgevoerd”, zo opent “het Vervolg”. Het moge duidelijk zijn dat meer drinken dan 2 per man en 1 per vrouw daarbij het maximum behoort te blijven als je gezondheid je lief is.

“Drank is onverminderd populair” is de volgende openingszin, waarop veel valt af te dingen. Zo wordt er door de Nederlanders al vele jaren steeds minder gedronken en vooral het drinken door de jeugd gaat gelukkig met grote sprongen naar beneden!

“Moeten we er niet eens vanaf?” Mijn antwoord luidt ondubbelzinnig NEE! Een glas bier, wijn of gedistilleerd brengt veel positiefs met zich mee. Afschaffen ontneemt vreugde aan  de overgrote meerderheid die prima met drank kan omgaan. En mensen met problemen gaan toch weer op zoek naar anderen middelen die hen hun problemen doen vergeten….

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel door Jack Verhoek

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.