Hooggeleerde mythbusters

Hooggeleerde mythbusters

[2011]  Vandaag organiseerden de Europese brouwers in Brussel een boeiende bijeenkomst rond het thema “bier en gezondheid”.  Een hooggeleerde en langdurige bijeenkomst, waarin maar liefst vijf professoren en zes doctoren het woord voerden. De dag had de passende titel “van mythe tot wetenschap” meegekregen. Er kwamen nogal wat mythes aan bod en sommige professoren gedroegen zich als ware Mythbusters. Zo vertelde professor Arne Astrup uit Denemarken dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat voor de rol van bier bij het ontstaan van een bierbuik. Dat wil zeggen, als je je aan de regels van matige consumptie houdt. Er zijn heel veel onderzoeken die laten zien dat bier geen enkele invloed heeft; een paar dat je van bier juist slanker wordt (geldt met name voor vrouwen) en slechts enkele dat je van bier wel dikker wordt (dat geldt voor mannen).

Professor Manuel J. Castillo van de universiteit van Granada in Spanje presenteerde zijn onderzoek dat je na het sporten net zo goed bier als water kan drinken. Ook hier was de bierconsumptie gemaximeerd tot twee blikjes per keer. Zo gek is het dus niet om na een potje voetbal aan het bier te gaan. Het smaakt een stuk beter dan water. In Philadelphia is inmiddels een loopclubje ontstaan dat geregeld naar de kroeg trimt om daar een pint op de professor te drinken.

Oud bruin

Het is een volkswijsheid dat oud bruin goed is voor het zocht van jonge moeders. Dr. Maria-Teresa Hernández Aguilar uit Valencia ontdekte dat dit zeker waar is voor alcoholvrij bier. Jonge moeders die dagelijks alcoholvrij bier drinken hebben meer antioxidanten in hun moedermelk. En dat is weer goed voor de baby. Enige tijd geleden hoorde ik van iemand dat een glas stout met een rauw geklopt ei ook goed werkt. Deze mythe is nog niet wetenschappelijk getoetst. Met de angst voor salmonella en alcohol voor jonge kinderen, zal dat onderzoek er ook niet van komen. Mooi, zo blijven er in ieder geval enkele mythes in stand.

Een mythe die in ieder geval geen stand houdt, is die dat rode wijn gezonder is dan bier. Dr Henk Hendriks van TNO Kwaliteit van leven uit Nederland liet zien dat bier en wijn dezelfde gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Het is de alcohol die een beschermende werking biedt tegen hart- en vaatziekten. Om de veel geroemde polyfenolen van rode wijn hun extra werk te laten doen, moet je dagelijks copieuze hoeveelheden van dit druivensap achteroverslaan. Hoeveelheden waarbij een normaal mens zelf achteroverslaat.

Verrassend was de bijdrage van professor Jonathan Powell uit het Engelse Cambridge. Bier is goed voor je botten, zo betoogde hij. Bier is een belangrijke leverancier van silicium, dat van belang is voor de opbouw van gezonde botten. De alcohol in bier zorgt er daarnaast voor dat het botweefsel langzamer afbreekt. Met de toenemende vergrijzing is botontkalking een steeds groter maatschappelijk probleem. Een glaasje bier per dag kan een deel van de oplossing zijn.

Samen

Professor Lluís Serra-Majem verraste twee keer. De eerste keer met de mededeling dat het mediterraan dieet op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Direct daarop dat bier een vast onderdeel van dat dieet is. De term dieet slaat overigens niet alleen op wat je in je mond stopt, maar ook hoe en vooral met wie. Een mooie bierige gedachte.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.