
25 mrt Ik begrijp er de ballen van
[2016] Een tijdje terug werd ik uitgedaagd om voor kant en klare borrelballetjes een bijpassend bier uit te kiezen. Bier en gehaktballetjes, dat is een mooie combinatie.
Helaas kon ik de ballen vooraf niet proeven. De lijst met ingrediënten moet in dat geval een houvast bieden. Gelukkig is de lijst met ingrediënten voor Bakker Borrelballen Classic online te vinden. Dat kun je niet van alle bieren zeggen.
Hieronder de daadwerkelijke ingrediëntendeclaratie en mijn speurtocht naar het ideale bier:
- 69% varkensvlees – een mooi amberkleurig bier met een licht zoetje zou mooi kunnen passen bij gebraden varkensvlees
- (waarvan 25% varkensseparatorvlees) – geen idee wat separatorvlees is, maar laat ik dan voor gefilterd bier kiezen, daar is immers ook de gist van het bier gescheiden
- water – bij water past eigenlijk alleen een Amerikaans lightbier zonder smaak. Gelukkig is die trend nooit de oceaan overgewaaid.
- TARWEZETMEEL – ah, tarwe, laat ik dan kiezen voor een amberkleurig Weizenbier gaan. Weizenbier is immers ook gemaakt met tarwe.
- paneermeel (TARWEBLOEM, zout, gist) – misschien moet ik toch voor een ander bier met tarwe kiezen, witbier bijvoorbeeld,
- 3% rundvlees – mmm, dat gaat weer niet zo lekker met witbier, beter met een dubbel.
- zout – dat kan alleen maar gose zijn, een onbekende Duitse biersoort waar ook een zoute toets aan zit. Het bier is helemaal in bij de brouwende hipsters aan de Amerikaanse westkust.
- SOJA-EIWIT – eiwit, zorgt dat niet voor een mooie schuimkraag, terwijl het de vijand is van helder bier? Zal ik gaan voor een saison – dat allitereert ook nog eens.
- maltodextrine – vaak gebruikt als bindmiddel en zoetmaker. Het wordt gewonnen uit maïs. Dat is een clue! Ik kies voor een goedkoop supermarktpils dat ook met maïs gebrouwen is.
- erwtenmeel – een rauchbier gaat goed met erwtensoep met worst, zou dat hier ook passen?
- ui – was er niet een bekend Nederlands pilsmerk dat vroeger wel wat naar ui kon smaken?
- voedingszuur (E262) – een blik op internet levert op dat E262 natriumacetaat blijkt te zijn, het zout van azijnzuur. Dan ligt de combinatie met een malse geuze ineens voor de hand.
- dextrose – is een onvergistbare suiker – zou een glaasje oud bruin dan niet wonderen doen?
- gistextract – bij gistextract kom ik toch echt bij een abdijbier met nagisting op fles, uitgeschonken met gist in het glas
- antioxidant (E300) – de lijst met E – nummers brengt ook hier uitkomst. E300 blijkt een bekende te zijn. Het is ascorbinezuur of te wel vitamine C) Zit er in Radler niet citroen met heel veel vitamine C?
- natuurlijk aroma – dat vraagt om een zoete kriek, waar ook nog wel eens aroma’s aan toegevoegd zijn
- specerijen – o, laat ik kiezen voor een bier met gagel, dat is ook behoorlijk kruidig
- conserveermiddel (E250) – dat blijkt natriumnitriet te zijn, een kankerverwekkend kleurzout dat botulisme tegengaat – hoe kan ik hier ooit nog een bier bij verzinnen???
Ongelooflijk wat er allemaal in die balletjes zit. En als ik alles nu samenvat, op wat voor een bier kom ik dan?
Een kruidige deels gefilterde, aangezoete en verzuurde kruidenweizenradler met gist op fles.
Bah, laat ik bij deze ballen maar cola adviseren en bier reserveren voor een wat natuurlijker combinatie.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.