IKEA

IKEA

[2008]  De afgelopen dagen heb ik meegedaan aan de favoriete nationale vrijetijdsbesteding tussen Kerst en Oud en Nieuw: een bezoekje brengen aan IKEA. Bij IKEA Delft was het de dag na Kerst zo druk, dat ze de afrit van de snelweg hebben afgesloten. De parkeerplaats was vol. De verkeersinformatie meldde een file van drie kilometer op de A13. In beide richtingen.

Ik heb een dag gewacht. Maar toen ik op 28 december over de A13 reed zag ik weer een groot rood kruis boven de afrit Delft. Ik heb IKEA en zijn parkeerplaats vol met glimmend blik letterlijk links laten liggen en ben doorgereden naar een andere vestiging.

Daar kon ik verbazend makkelijk een plekje voor mijn auto vinden. Vol goede moed sloot ik aan in de rij schuifelende mensen die de bordjes “zo zie je alles” volgden. Bijna niemand nam de korte route naar “slaapkamers” of “opbergen”. In deze tijd wil iedereen alles zien. Ik schuifelde langs frisse hoogslapers en kleurige keukentafels, langs pluche knuffels en spaarlampen tot in het grote zelfbedieningsmagazijn. En achter het zelfbedieningsmagazijn doemden de rijen voor de kassa’s op. Ik had de bordjes “zo zie je alles” nu wel gevolgd, maar wat ik zocht was ik niet tegengekomen.

Mijn beurt kwam pas achter de kassa’s. Daar heeft IKEA een speciaal winkeltje met delicatessen uit Zweden. Naast de Zweedse gehaktballetjes en knäckebröd verkopen ze er ook Zweeds bier. Geen wonder dat IKEA onlangs tot het beste merk van Nederland is gekozen. Een woonwarenhuis dat bier verkoopt is niet snel te over treffen. Ik heb nog nooit een stoel te koop gezien bij mijn slijterij.

Het bier dat IKEA verkoopt is van de Zweedse familiebrouwerij Spendrups. Het bedrijf is opgericht in 1897 en wordt nog steeds geleid door twee broers, Jens en Ulf Spendrup. Het is ongeveer de enige brouwerij in heel Scandinavië die het hoofd kan bieden aan het geweld van Carlsberg, dat in alle noordelijke landen marktleider is met marktaandelen van ver boven de 50%.  Het bedrijf brouwt ook Heineken in licentie voor de Zweedse markt.

Omdat het zo kort na kerst is, verkoopt IKEA drie verschillende soorten bier. Spendrups Premium Lager in blik, Spendrups Old Gold in fles en halve literblikken Julbrygd, een kerstbier dat in Scandinavië een traditie is, zoals bij ons het bokbier. Het Premium Lager en Old Gold smaken vrijwel hetzelfde. Het zijn frisse pilsners met 5% alcohol en een ondertoon van gras en prei. Misschien dat Old Gold iets zoeter smaakt, maar dat kan ook suggestie zijn. Het zijn prima dorstlessers om te drinken nadat je een IKEA-kast in elkaar geschroefd hebt. Aan de andere kant: waarom zou je dit bier uit Zweden halen, als je in Nederland net zo goede bieren kunt drinken?

Het kerstbier Julbrygd is een ander verhaal. We kennen in Nederland eigenlijk geen traditie van bieren die speciaal voor Kerst worden gebrouwen. Wij drinken ons seizoensbier in de herfst. Ik keek er naar uit om deze Zweedse seizoensspecialiteit te  proberen. Julbrygd heeft iets meer alcohol dan de pilsners (5,3%) en is kastanjebruin van kleur. De smaak was een teleurstelling. Ik proefde verlepte groente, mout, rubber en koffie. Dit is geen bier dat mij een vrolijk kerstgevoel geeft. Misschien moet IKEA het toch maar bij meubels houden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.