Passie voor Bier

Passie voor Bier

[2007]  Eens per jaar vertalen onze zuiderburen hun passie voor bier in het Bierpassie-weekend. Op de Groenplaats in Antwerpen staat een grote tent waar tientallen brouwerijen meer dan honderd verschillende bieren presenteren. Voor twee euro koop je een proefglas, waarna je voor 1,50 per bier kunt proeven tot je er bij neervalt. Zo ver laat bijna geen enkele bezoeker het komen. De meesten volgen een gedeelte van de proeflijst en kruisen aan welke bieren ze gehad hebben.

Brouwerij De Koninck presenteert Zomerkoninck, een bier gemaakt met aardbeien, speciaal voor de Nederlandse markt. In tegenstelling tot de meeste fruitbieren is dit bier niet te zuur of te zoet. Het is precies wat je jezelf voorstelt als je denkt aan bier met aardbeien. Het bier is zachtrood van kleur en vol van smaak. Voor Belgen zit er overigens geen woordgrap in de naam Zomerkoninck. Zij kennen de naam zomerkoninkjes voor aardbeien niet.

In een andere stand brengen Biersommeliers de kunst van het bier serveren tot nieuwe hoogte. Geen tap hier, maar grote ijsemmers met ‘champagne’flessen gekoeld bier. Met liefde en aandacht wordt het bier ingeschonken. Je krijgt nog net geen bodempje in je glas om eerst te keuren.

Brouwerij Palm schenkt een heel gamma aan verschillende streekbieren. Onder de naam “old masters”  tappen ze drie bieren die niet zomaar in het café te krijgen zijn. Zo was er Rodenbach te proeven, zoals dat uit de eikenhouten foeders van de brouwerij stroomt. Het bier is wat zuurder en heeft minder koolzuur dan het bier dat je op fles koopt.

De opening van het Bierpassie-weekend toont het verschil in bierbeleving tussen België en Nederland duidelijk aan. De schepen van cultuur van Antwerpen opende het festival met een vlammend loflied op de biercultuur in Vlaanderen. Hij vertelde dat hij waar mogelijk Antwerps bier promoot, als hij in het buitenland is. Kom daar maar eens om bij Nederlandse wethouders. Die lijken vaak zo verblind door de groep probleemdrinkers in hun gemeente, dat ze vergeten dat de overgrote meerderheid van de bevolking gewoon rustig van hun bier geniet.

 Na de schepen schreed een stoet mannen en vrouwen de zaal binnen in roze met lichtblauwe gewaden: de leden van de Confrérie van de Roze Olifant. De groot-heraut vraagt de “nobele dames en nobele heren” om aandacht en benoemt drie nieuwe leden in de ridderorde. Vervolgens was het de beurt aan het Biergenootschap der Lage Landen, een gezelschap van (oud)topmensen uit de brouwindustrie. Zij hebben een bijzondere prijs in het leven geroepen. De bier en gastronomieaward wordt uitgereikt aan het restaurant dat op een uitzonderlijke manier bier met eten combineert. Winnaar is Den Dyver, een restaurant in Brugge, dat op voortreffelijke wijze de gerechten op hun menu laten begeleiden door bieren uit de streek.

Na de folklore en prijsuitreiking was het de beurt aan Oliver Garrett, brouwer van Brooklyn Brewery uit New York. De 45 jarige Garrett wordt gezien als de rijzende ster onder de bierambassadeurs. Garrett brak een lans voor bier als ideale drank bij het eten. Volgens hem biedt bier een breder palet aan smaken dan wijn. Vooral over de combinatie tussen kaas en bier is hij laaiend enthousiast. Garrett beschrijft het beeldend: de combinatie tussen wijn en kaas is het best vergelijken met een symfonie waarbij de helft van de instrumenten ontbreekt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.