Prijs voor tapinnovatie

Prijs voor tapinnovatie

[2009] De top innovatie van de vakbeurs Horecava 2009 is het Biercarré, een bijzonder systeem om bier te tappen. Omdat in bier koolzuur zit, is een stevige verpakking nodig. Het koolzuurgas zorgt er immers voor dat de vloeistof onder druk staat. Bovendien moet de verpakking ook nog eens luchtdicht zijn, zodat er geen koolzuur kan ontsnappen – of net zo erg, zuurstof kan binnendringen. Door de zuurstof bederft de frisse smaak van het bier. Om die reden zit bier in glazen flessen, aluminium blikjes of stalen vaten. En dat stalen biervat heeft een behoorlijk gewicht.

De winnaars van de innovatie-award van de Horecava hebben iets slims bedacht: als we nu eens het koolzuurgas gecontroleerd uit het bier verwijderen, zijn al die biervaten niet meer nodig. Plat bier kun je in een plastic zak in een kartonnen doos verpakken. Zo ontstond het Biercarré. Op het tappunt wordt de koolzuur er door een carbonator weer aan toegevoegd. De carbonator is in te stellen op een bepaalde druk, waardoor er weer schuimend bier uit de tap stroomt. De vierkante dozen zijn lichter dan stalen vaten en bovendien makkelijker te stapelen. Ze nemen minder ruimte in. Voor de horecaondernemer zitten er nog meer voordelen aan het Biercarré. Zo blijft het bier naar eigen zeggen meer dan negen maanden goed. En is het Carré eenmaal aangebroken, dan kun je er nog drie maanden uit doortappen. Handig als je niet zoveel bieromzet hebt. Je blijft met Biercarré wel met meer afval zitten.

Het bier-in-doos concept is uitgevonden door Ankerbräu, een brouwerij uit Beieren. Verbazend eigenlijk, want als brouwers ergens op en top traditioneel zijn, dan is het wel in Beieren. Ankerbräu is de uitzondering die de regel bevestigt. Zo verpakken ze hun flessenbier in flessen met een schroefdop. Er zijn maar weinig brouwers die dat aandurven. De eigenaars van dit familiebedrijf zonnen op een manier om hun omzet te vergroten naast het verkopen van bier in flessen. Ze beschikten niet over de faciliteiten om vaten af te vullen en misten zo een aanzienlijke omzet. Van hun nadeel maakten ze een voordeel toen ze een techniek uitvonden om het bier ‘plat’ in zakken te bewaren. Dat was in 2005. Het duurde nog twee jaar om alle kinderziektes uit het systeem te halen, maar vanaf 2007 kon het met vertrouwen op de markt gezet worden. Een jaar later volgde de introductie in Nederland.

Of het Biercarré succesvol wordt, hangt voor een deel af van de kwaliteit van het bier. Alleen de bieren van Ankerbräu zijn voor het nieuwe tapconcept te krijgen. Op de Horecava werden twee bieren gepresenteerd, een pils en de Duitse bierspecialiteit Weizen. Het pils smaakt heel redelijk. Ik had gedacht dat bij het proces van koolzuurextractie ook veel van de subtiele smaakstoffen verloren zouden zijn gegaan. Dat valt mee, hoewel ik de smaak wel een beetje vlak vind met tonen van strokarton. Er zit niet zoveel spanning in.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.