22 aug Rijstbier
[2011] Gerst en tarwe zijn de bekendste granen om bier van te brouwen. Maar het zijn zeker niet de enige. Een van de granen die een brouwer kan gebruiken is rijst. Het bekendste rijstbier is het Japanse sake. Die drank heeft brouwerij De Fontein uit Stein geïnspireerd een meer bierig bier te maken met sakerijst. De Fontein is een kleine innovatieve brouwerij, opgezet door de jonge ondernemers Lonneke Brouns en Rik Dings. Sakamai is een fluweel zacht bier geworden met ruim acht procent alcohol. Een gevaarlijk doordrinkbare jongen waar je de alcohol niet echt in proeft. De kleur is lichtgeel. Sakamai heeft een licht zoetige smaak, met een zacht zuurtje op de achtergrond. De mousse is overvloedig en heel fijn. Opvallend is dat de kenmerkende wat stoffige smaak die je in veel sakes proeft ook in dit bier terugkomt. Het bier is een prachtige begeleider van gestoomde vis, zonder sterke smaakmakers. Het is vrijwel uitsluitend aan de brouwerij in Limburg verkrijgbaar. Omrijden is geen straf, brouwerij en bijbehorend proeflokaal liggen in een schilderachtige vallei aan de rand van het dorpje.
De kleine Noorse speciaalbierbrouwerij Nogne Ø heeft niet voor rijst maar voor een speciale sakegist gekozen om bier mee te brouwen. Voor Red Horizon gebruiken de Noren gist nr. 7 van Masumi Sake uit Nagano. Het resultaat is een loeizwaar bier zowel in alcohol als in smaak. Hier is niets van de subtiliteit van Sakamai terug te vinden. Red Horizon heeft maar liefst 17% alcohol. De kleur is oranje en de smaak is bijna beangstigend. Tonen van zoete gember, oude port, madeira en tutti-frutti hebben de overhand. Het is een bier dat je met mes en vork moet drinken. Nogne Ø verpakt het bier per flesje in een opvallend rode metalen koker.
Een paar jaar geleden proefde ik in het Tibetaanse restaurant Tashi Deleg in de Utrechtsestraat in Amsterdam een hele andere variant van rijstbier. Dit was een zelfgebrouwen variant van chang, een bier met de uitstraling van melk. Het heeft nauwelijks mousse en daardoor ook geen schuimkraag. De smaak is apart en doet denken aan lychee en meloen. Jammer dat ik het in een simpel limonadeglas geserveerd kreeg. Daardoor had het de uitstraling van afgekoeld kookvocht. Het oog wil ook wat.
Ook grotere pilsmerken maken gebruik van rijst. Zij doen dat niet voor een bijzondere smaak, maar juist om het bier wat minder karakter te geven. Daardoor is het bier beter doordrinkbaar – het is lichter verteerbaar. Het bekende Amerikaanse lager Budweiser meldt trots op het etiket dat rijst een van de grondstoffen is. Het bier is droog, een meewaaiende allemansvriend. In tegenstelling tot de bovenstaande bieren niet echt een drank om voor om te rijden. Ook sommige Japanse bieren zoals Kirin maken gebruik van rijst bij het brouwen. Gelukkig is het resultaat wat smaakvoller dan bij Budweiser. Het bier heeft een lichtzoete aanzet met subtiele bitters aan het einde. Dat maakt het een prima dorstlessend pilsener.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.