Schitterende bierdiners

Schitterende bierdiners

[2010]  Bier als favoriete drank aan tafel. Het komt steeds meer in de belangstelling te staan. En dan bedoel ik niet een koele pils bij Chinees of pizza. Het gaat smaakexplosies van speciaalbieren bij een met zorg samengesteld diner.

Ik had het geluk in de afgelopen week bij twee bierdiners aan tafel te mogen zitten. De eerste was een diner “bier en gastronomie” in de zalen van de Norbertijnerabdij van Grimbergen in België, op uitnodiging van abt Eric de Sutter en het bestuur van het Abdijbiermuseum. Rick Kempen van importeur Bier & Co organiseerde het tweede diner bij bierbrouwerij De Molen in Bodegraven ter ere van het bezoek van de brouwers van Flying Dog uit de Verenigde Staten.

De omgeving bij beide diners was totaal verschillend. De gewijde omgeving van de abdij leidde tot een geanimeerd chique atmosfeer met het puikje van de Belgische brouwerswereld. De sfeer bij de brouwerij met de creatieve brouwers van De Molen en Flying Dog was ongedwongen informeel, zoals je dat bij Amerikanen voorstelt.

De diners zelf kenden in grote lijnen dezelfde opzet, maar met totaal verschillende  bieren. Het toont aan hoe gevarieerd de inzet van bier aan tafel kan zijn.

Jan Wirix koos in Grimbergen voor een heldere gelei van kreeft met spinkrab en een puree van venkel, waarbij de conservator van het museum, Robert Putman een witte Lambiek van Mort Subite uitzocht. De zacht zoete perziksmaak van deze lambiek combineerde wonderwel met het zilte van de kreeft en spinkrab. Peter Paul Still van De Molen combineerde een ragout van Hollandse garnaaltjes met een Old Scratch amber ale. De zachte smaak van de ragout versmolt met de moutigheid van de amber. Een prachtige combinatie.

In Bodegraven kwam vervolgens een salade met warme geitenkaas op tafel. Daarbij een bier met een naam die het bij abdijbieren niet goed doet: Raging Bitch Belgian Style IPA. Een combinatie uitgezocht op confrontatie van smaken, die naar mijn mening iets te heftig was. Grimbergen vervolgde met grote macaroni gevuld met zwezerik. Hierbij een Grimbergen Goud. Wat een voltreffer! Bij De Molen was er een derde, licht immoreel, voorgerecht: eendenlever met gecaramelliseerde appel, begeleid door Vuur en Vlam. Peter Paul gaf toe dat deze gewaagde combinatie door zijn vrouw verzonnen was. En spannend was het. Het koolzuur en de bitterheid van het bier vormde een prachtig contrast met de romige vettigheid van de eendenlever. Iedere hap en iedere slok was een nieuw avontuur.

Als hoofdgerecht was in beide gevallen hert, in beide gevallen begeleid door een tripel – en niet een donker bier zoals ik verwachtte. Het Belgische hert vond met Affligem Tripel een prachtige combinatie. Het zoete aspect van het bier gaat mooi samen met de zoetheid van het vlees. Met de grote verscheidenheid van bijgerechten had het bier wat meer moeite. In Nederland trof het hert Heen en Weer in het glas. Ook deze keer waren bier en spijs prachtig in balans.

Het diner in Grimbergen werd afgesloten met een spannende crème brûlée met camembert. Een volle, wat zoete Ciney Bruin was een schitterend compliment. In Bodegraven werden drie kazen met Mooi en Meedogenloos gevolgd door drie bereidingen van chocolade met Double Dog Pale Ale, een bier met dubbel alcohol en dubbel hop. Het bitter van het bier komt als een wapperende vlag op de chocolade te staan.

Wat een feest!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.