Sneeuwwitje en de zeven Radlers

Sneeuwwitje en de zeven Radlers

[2013] In het weekend waarin de Tour de France eindigt en de temperaturen tot zomerse waarden stijgen, ligt een verhaal over het jongste product van Amstel, Amstel Radler, voor de hand. Amstel Radler is volgens de eigen marketeers ‘de mix van Amstel bier en sprankelend citroenwater’ en bevat maar 2% alcohol. Brouwers proberen al vele tientallen jaren met een mix tussen limonade succesvol te zijn, en dat lijkt met de Radler eindelijk te lukken. Een stuk beter in ieder geval dan het eerste experiment van moederbedrijf Heineken dat de ongelukkige naam BoB mee had gekregen. Niet vernoemd naar de alcoholvrije chauffeur, maar naar Best of Both worlds. En dat is wat een Radler eigenlijk is: weinig alcohol en toch verfrissend, niet te zoet en niet te bitter.

Zoals de naam Radler (fietser) al doet vermoeden, heeft het product een Duitse wortels. Die gaan terug tot 1922 toen kroegbaas Franz Xaver Kugler in de buurt van München verrast werd door het plotselinge mooie weer. Het leek wel of de hele stad er op de fiets was uitgetrokken en juist bij zijn Stube de benen wilde strekken onder het genot van een koele pul bier. Daar was zijn biervoorraad niet op berekend. Liever dan fietsers teleur te stellen besloot Kugler om zijn voorraad bier met limonade te mengen. Hij noemde zijn mix Radler, een dorstlessende drank, speciaal voor dorstige fietsers. Verfrissend met maar weinig alcohol. Met de rijke wielergeschiedenis die Amstel heeft, is het wel mooi dat juist dit merk met de eerste Nederlandse Radler op de markt komt.

Het huwelijk tussen bier en citroenlimonade is toevallig. Je zou Radlers ook met andere limonades kunnen maken. In Nederland zijn die nog niet op de markt, maar in Oostenrijk, waar de Radler-manie al langer woedt, is inmiddels een rijke variatie te krijgen. BIERburo zet ruim zeven Radlers op een rijtje.

Amstel Radler is troebel lichtgeel als witbier. Het heeft een behoorlijk zoete aanzet van citroenlimonade en is inderdaad lekker verfrissend. Maar niet heel spannend. Het Oostenrijkse Stiegl heeft de langere ervaring met het maken van Radlers en dat proef je. Deze Radler is geweldig. Het begint zoet, maar iedere slok eindigt bitter als bitter lemon. Verfrissend en niet te zoet. Iedere slok schreeuwt om een volgende. De Oostenrijkse concurrent Zipfer komt met een alternatief, gemaakt met limoen op de markt. Deze Radler is inderdaad veel bloemiger en zoetiger – zoals je van limoen mag verwachten. De geur gaat bijna richting het blije geurtje van WC verfrisser. Nee, dan de mix die Stiegl maakt met rode grapefruit. Ook die heeft weer de spanning tussen zoet en bitter die een Radler een echt lekker alternatief voor bier maakt na het sporten. Een spanning die bij de Sinaasappelradler van Zipfer ontbreekt. Dat ook Stiegl ernaast kan zitten bewijst de variant Himberen (framboos). Dit is gewoon limonade. Wel spannend is de mix tussen Stiegl Weizen en vlierbloesem, die een beetje naar appeltjes smaakt. Hoe mooi en nieuw de Radler ook klinkt, eigenlijk is het niets meer en minder dan een eigentijdse variant op Sneeuwwitje, een zelfgemaakte mix tussen bier en 7 Up. En ook dat is een uitstekend alternatief na het fietsen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.