Sprookjes

Sprookjes

[2007]  De Alliantie van Biertapperijen (ABT) is een samenwerkingsverband van zo’n vijftig goede biercafés in Nederland. En ik ben ervan overtuigd dat de leden van het ABT geloven in sprookjes.

De ABT cafés hebben stuk voor stuk meerdere speciaalbieren op tap en vaak een veelvoud daarvan op fles in voorraad. Iedere maand selecteren zij een heel bijzonder bier dat alle cafés een maand lang als ‘bier van de maand’ voeren. Het moeten bieren zijn die nog niet eerder als tapbier verkrijgbaar waren.

In de maand maart was Elfenbier van brouwerij Lindeboom het bier van de maand. Een nieuw bier dat op fles niet te krijgen is. Het Elfenbier is een amberkleurig bier met een aantrekkelijke kruidigheid en een droge nasmaak. De kruidigheid wordt mede veroorzaakt omdat bij het brouwen gebruik is gemaakt van gruit, een kruidenmengsel dat in de Middeleeuwen veel werd gebruikt om bier op smaak te brengen. In latere jaren is dat gruit vervangen door hop, zoals de brouwers nog steeds gebruiken.

Het bier viel zo in de smaak (anders gezegd, er was niet genoeg gebrouwen) dat het in de meeste ABT cafés binnen twee en een halve week was uitverkocht. Voor de rest van de maand waren de elfjes gevlogen.

De maker van het Elfenbier is brouwerij Lindeboom, één van de weinige Limburgse familiebrouwerijen die de tand des tijds heeft doorstaan. De huidige eigenaar Willem Geenen is de achterkleinzoon van de man die in 1870 besloot bier te gaan brouwen. Hij deed dat in Neer, een klein plaatsje in Midden Limburg, ter hoogte van Roermond. Daar staat de brouwerij nog steeds, met voor de poort vanzelfsprekend een forse lindeboom. Lindeboom is één van de weinige onafhankelijke pilsbrouwerijen die ons land nog rijk is. Maar naast het Lindeboom pils brouwt men ook nog verschillende speciaalbieren.

Voor de maand april doen de ABT-cafés een beroep op brouwerij De Leyerth uit België. Hun Urthel Parlus Magnificum is het volgende ‘bier van de maand’. Het is een stevig donker bier met veel koolzuur en een prettige bitterheid. Ook vanwege de 7,5% alcohol is het een stevige jongen.

De bieren van Urthel zijn gebaseerd op een eigentijds sprookje. Terwijl brouwster Hildegard van Ostade de bieren ontwikkelde, verzon haar man Bas er een heuse legende omheen. Urthel is de geneeskrachtige drank van de Erthels, kleine bebaarde kaalhoofdige aardmannetjes. De Erthels leven achter de Rooverthse Berghen in de vallei van de Ley. Hun sympathieke belevenissen zijn opgetekend in de Onvoltooide Cronycken van Ley, die je kunt lezen op de website van Urthel.

Door eerst het Elfenbier van Lindeboom tot bier van de maand te kiezen, gevolgd door de Parlus Magnificum, bewijzen de kasteleins van de ABT in een sprookjeswereld te leven. Wie een ABT-café binnengaat kan die sprookjessfeer meebeleven. Er worden voortreffelijke bieren met liefde geschonken in een perfecte ambiance. Ik ben benieuwd welk bier hierna de tap zal mogen bezetten. De kabouters van Achouffe maken een goede kans.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.