14 jul Verrijkt bier
[2007] Het is Quatorze Juillet, 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Het is een mooie aanleiding om een typisch Franse biergewoonte onder de loep te leggen: Picon-bière.
Picon bière maak je door aan een glas pils van 25 cl een scheutje bittere sinaasappellikeur (3 cl) toe te voegen. Het verrijkte bier krijgt er een zoetere, zwoele smaak door, waarin duidelijke tonen van citrusvruchten herkenbaar zijn. De nasmaak is een bitter, vergelijkbaar met een kruidenbitter. Het verfrissende, dorstlessende karakter van bier is wel verdwenen. Het bekendste likeurmerk is Picon, vandaar de naam van deze biercocktail.
Er zijn ook andere producenten. Zo maakt de wijncorporatie Wolfberger uit Equisheim in de Elzas een ‘Amèr Fleur de Bière’. Qua omvang is Wolfberger niet te vergelijken met Picon. Je kunt de likeur alleen in de regio krijgen. In Nederland is de Elzas vooral bekend als wijngebied met hoofdzakelijk witte wijnen. Maar voor de Fransen is de streek ook bekend om zijn bier. Deelt het noorden van Frankrijk zijn biercultuur met zijn noorderbuur België, de Elzas deelt een rijke biercultuur met Duitsland, dat aan de andere kant van de Rijn ligt.
Hoewel Picon traditioneel in pils gedronken wordt, smaakt het volgens de producent ook prima in witbier. De sinaasappelschillen en gentiaanextracten combineren mooi met de citrusschillen en koriander die bij het maken van witbier gebruikt worden. Wie verder durft te experimenteren kan naast Picon ook een scheutje citroensap of limoensiroop aan het bier toevoegen.
Mij bevalt de combinatie van Wolfberger in pils het beste. De smaak is goed in balans, zoet en bitter houden elkaar in evenwicht, terwijl de nasmaak mooi droog blijft. Picon laat een beetje kartonsmaak in het bier achter. De combinatie met witbier kan mij minder bekoren. Doordat witbier minder bitter is dan pils valt een stuk van de spanning weg. De cocktail smaakt vlakker, hoewel je vooral bij Picon wel veel duidelijker de sinaasappelsmaak proeft.
Naast een likeur maakt Wolfberger ook een distillaat met de naam Fleur de Bière. De coöperatie is erg trots op dit blanke distillaat, maar ik loop er niet mee weg. Bier smaakt goed zoals het is, als je het gaat distilleren verlies je veel van alles wat bier mooi maakt.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.