Week van het Nederlandse Bier

Week van het Nederlandse Bier

[2012]  Langzaam maar zeker neemt de bierkoorts toe. Over minder dan twee weken gaat de Week van het Nederlandse Bier van start. Voor het eerst slaan brouwerijen groot en klein de handen ineen, om met elkaar de levende biercultuur in ons land te laten zien. De samenwerking blijft niet beperkt tot brouwers alleen. De makers van bier zijn maar een klein stukje van de in het verhaal van bier, dat loopt van de akkerbouwer tot kastelein en consument. Mitra namens de slijters, de Alliantie van Biertapperijen als voorvechter van speciaalbier in de horeca, de innovatieve groothandel Bier en Co, maar ook de uitgever van het magazine Bier!, Birdy Publishing, bierblogger Fiona de Lange en het Bierburo zelf dragen hun steentje bij.

Bier in Nederland is in beweging en blijkt ongelooflijk veelzijdig. Er zijn ongeveer 124 commerciële brouwerijen actief, maar terwijl ik dit stukje schrijf kunnen het er net zo goed weer 123 of 125 zijn. Iedere week openen of sluiten brouwerijen de deuren. Bijna iedere dag komt er een nieuw bier op de markt. Er zijn brouwerijen bij die wereldwijd bekend zijn, maar ook kleine brouwerijtjes die de badkamer nauwelijks ontstegen zijn.

Het bier uit Nederland is wereldberoemd. Merken als Heineken, Grolsch en Bavaria zijn tot ver buiten de grenzen synoniem met kwalitatief uitstekende dorstlessende pilsners. De Molen kiest voor een bieren met een heel uitgesproken smaak, en vindt op die manier in de hele wereld een schare aan fans. Maar veel rijker nog is de lokale biercultuur. De bieren van Muifelbrouwerij zijn helaas zelden buiten Brabant te vinden. Breugems zet het grootste deel van het gebrouwen bier op het eigen terras af. Hetzelfde geldt voor de Pelgrim uit Rotterdam. De Texelse brouwerij breidt zijn bereik langzaam maar zeker vanuit het Waddeneiland uit. En in deze korte opsomming doe ik heel veel brouwers te kort. Er is meer dan genoeg te ontdekken. Dat kan onder andere tijdens de Grande Opening van de Week van het Nederlandse Bier in de Grote Kerk in Den Haag. Meer dan dertig brouwerijen laten samen meer dan honderd verschillende bieren proeven op 10 en 11 mei. Het is een uitgelezen kans om de diversiteit in Nederlands bier aan den lijve te ervaren. Wie er in Den Haag niet bij kan zijn, vindt in het hele land honderden verschillende proeverijen. In Oirschot en Utrecht vinden later in de week regionale bierfestivals plaats. Verschillende restaurants grijpen de Week aan om de bijzondere combinaties, die met bier aan tafel te maken zijn, onder de aandacht te brengen. Op verschillende plaatsen is de boeiende wereld van bier en kaas te ontdekken.

Het tweede weekend van de week staat in het teken van de Nederlandse Brouwerijdagen. Meer dan zestig brouwerijen openen de deuren voor bezoekers. Daar zitten brouwerijen tussen die normaal voor bezoek gesloten zijn. Het is een uitgelezen kans om de brouwer zelf aan het werk te zien en het geheim van de brouwketel te ontdekken. Op www.weekvanhetnederlandsebier.nl is het hele scala aan activiteiten te vinden. Kijk en laat je verrassen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.