Albert Heineken en andere barconcepten in Seoul

Albert Heineken en andere barconcepten in Seoul

[2013] Wie op zoek is naar bruisend uitgaansleven wordt in Seoul op z’n wenken bediend. Wat opvalt is de levendigheid en de enorme diversiteit van de wijken, ieder met z’n eigen atmosfeer. Van upmarket en glimmend Gangnam en studentikoos en Aziatisch Hongdae, tot een east meets west hutspot in Itaewon. Itaewon is het gebied waar je buitenlanders (veel Amerikanen met verlof), en wat oudere Koreanen tegenkomt. Studentenwijk Hongdae is een soort Leidseplein in het kwadraat, maar zonder dronkenmans gelal en zonder politie. Overal kroegen en stampende muziek. Kroegje naast kroegje, en onder iedere kroeg of restaurant zit in de kelder weer een andere gelegenheid. Op de eerste etage weer een ander drinkhol en daarboven nog één. Iedereen probeert met knipperend neon klanten binnen te lokken. Overal klinkt geluid. Op straat proberen straatventers achter hun karretjes stokjes saté of maïs aan de man te brengen. De straten zijn tot ver na middernacht bomvol.

De meest bizarre microbrouwerij die ik ooit heb gezien is Castle Praha. Tussen de Aziatische huisjes is een protserig barok kasteel gebouwd dat wel wat weg heeft van het oude stadhuis van Praag. Op de eerste etage heeft het Tsjechisch verkeersbureau een informatiecentrum ingericht. In de Middeleeuwse kelder met bijbehorende putlucht kun je eten en drinken. Achter de bar staan de koperen ketels zien staan, waar vers bier wordt gebrouwen. De bierkeuze is deels Boheems (een blond pilsener en een donkere lager), deels Beiers (Weizen) en deels Brits met een pale ale en een stout. De bieren zijn een verademing met de vlakke Cass, Hite of OB dat de Koreanen normaal drinken. Ondanks dat ze het tekort aan koolzuur compenseren met een overmaat aan roomboterbabbelaarsmaak. Praha heeft proeflokalen door de hele stad heen hoewel er geen enkele zo’n excentrieke uitstraling heeft als de hoofdvestiging in Hongdae.

Niet veel verder ligt in Hongdae de kroeg Beerholic. Ernaast ligt de Casual Wine Bistro. Het verschil tussen bier en wijnbeleving is direct duidelijk. De Wine Bistro ligt op de eerste etage en ziet er uit als een moderne loft met veel houd en glas: chique en verzorgd. De ingang van Beerholic heeft iets weg van een bovengrondse voetgangersingang van een parkeergarage. De trap leidt naar een grote luidruchtige kelder. De bierkeuze is niet overdreven groot, het gaat hier meer om volume. Bij ons bier krijgen we een schaaltje Mariakaakjes. Even later wordt dit gevolgd door een bakje ijsschaafsel met zoete rode bonen en een bruin poeder. Het schijnt een verwennerij te zijn die niet helemaal aan mij besteed is. Met bier is het geen geslaagde combinatie.

In de aangrenzende wijk Sichon is een mooi barconcept te vinden: een briljante crossover tussen biercafé en supermarkt. Beerbarket heet deze Albert Heineken. Over twee verdiepingen staan tientallen tafels met een uitsparing waarin kleine supermarktmandjes staan. Het is de bedoeling dat gasten daarmee naar een wand met koelingen lopen, om zelf het bier uit te zoeken. Op iedere koelkast staat hoeveel het bier in die sectie kost: van Koreaans bier voor 3.900 won tot import en speciale bieren voor 6.900 won en meer. Met je mandje loop je terug naar tafel om van het bier te genieten. Na afloop neem je het mandje lege flessen mee naar de kassa om af te rekenen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.