Alsof engeltjes ….. (2)

Alsof engeltjes ….. (2)

[2010]  Infinium. Alleen de naam al rolt over de tong als een lang gekoesterd verlangen. Een verlangen naar een bier dat drinkt als champagne. Een naam die associeert met het oneindige, oneindig genieten. Maar het opvallende aan dit bier blijft niet beperkt tot de naam alleen.

Ongeveer alles aan dit bier is bijzonder. Het begint met de brouwers. Infinium is het resultaat van een trans-Atlantische samenwerking tussen Weihenstephan uit Duitsland en Samuel Adams uit de Verenigde Staten. De brouwerij van Weihenstephan kan zijn oorsprong terugtraceren tot 1040 en geldt daarmee als oudste brouwerij van Europa. Bovendien is de zetel van de beroemdste bieropleiding van onze oosterburen. Samuel Adams werd midden jaren tachtig gesticht door Jim Koch, een succesvolle consultant uit Boston. Ook als brouwer blijkt Koch succesvol, Samuel Adams is uitgegroeid tot de grootste microbrouwerij van Amerika.

Doel van de samenwerking was een bier te brouwen dat in smaak en uitstraling kan wedijveren met champagne. Hiervoor hebben de beide brouwers revolutionaire technieken ingeschakeld. Volgens Rick Kempen van Bier&Co begint dat al met het mouten van de brouwgerst, dat in de korrel plaatsvindt zonder dat de gerst hoeft te kiemen. Een deel van de enzymatische omzetting gaat door tijdens de gisting. Het klinkt allemaal wat geheimzinnig en dat is het ook. Tot er een patent is verleend op hun innovatieve werkwijze, willen de brouwers er verder niet veel over kwijt.

Een bier als dit verdiend een opvallende verpakking. Infinium komt in een kloeke champagnefles met wulps etiket. Hoewel etiket niet helemaal de goede benaming is. De gouden golvende lijnen zijn direct op de fles gedrukt. Het maakt een kostbare indruk.

Als je het bier inschenkt valt als eerste de prachtige kleur op. Een kleur van koperen honing, een warm haardvuur. De mousse bruist als champagne, en is, net als bij die drank, snel verdwenen. Belletjes blijven opkringelen in het glas. De tintelende belletjes spatten op je tong uiteen. Wat is dit elegant.

De smaak is rond en fluweel zacht met een lichte toets van honing en tutti frutti. Dit bier is zo’n smaakervaring, daar geniet je van, zonder dat je onderzoekt wat de verschillende smaakonderdelen zijn. Het gaat om het geheel. Daar waar veel bieren hun spanning vinden in het rijkelijk gebruik van hop, is die smaaktoon bij Infinium alleen heel subtiel in de achtergrond aanwezig. De smaak gaat eerder richting een elegante kir royal. Het is een bier dat ook bij niet bierdrinkers in de smaak valt. Een prachtig alternatief voor champagne bij Oud en Nieuw. Een beter alternatief, want bij Infinium ontbreken de scherpe zuren van onrijpe druiven.

Door het soepele, maar volle karakter van Infinium is het bier ook heel geschikt om mee te combineren aan tafel. Het combineert prachtig met de zoete tonen van een confit de canard. Zowel eend als bier krijgen er vleugels van.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.