Alt

Alt

[2015] In Duitsland, net over de grens bij Noord Limburg heerst een bijzondere biercultuur, waar we eigenlijk veel te weinig van horen. Centrum van die biercultuur is Düsseldorf. Een dorp is de stad allerminst. Dusseldorp is niet alleen de hoofdstad van het bondsland Nordrhein-Westfalen, het is ook één van de rijkste steden van het Roergebied.

Bovendien is de stad het centrum van een heel eigen biercultuur, die overigens ook een heel klein beetje overstroomt naar Nederland. In tegenstelling tot grote delen van Duitsland drinkt men in dit deel van het Rijnland geen pils of helles, maar alt. Een biertype dat genoemd is naar de ouderwetse (bovengistende) manier van brouwen. Heel vroeger werd het biertype ook wel Düssel genoemd. Het is een bier met de kleur van geloogd eiken en een hele strak droge, bittere, afdronk waarin je soms wat tonen van laurier, drop en noten kunt herkennen.

De stad lijkt permanent dorst te hebben. Het centrum is een aaneenschakeling van drinklokalen met opvallend veel Ierse pubs. Daarnaast maar liefst vijf Gasthausbrauereien: een kleine brouwerij met bijbehorend groot bierlokaal met blank geschuurde tafeltjes en muren die doorkliefd zijn met donkere balken, waar je kunt drinken en eten. Brouwerij Zum Schlüssel biedt twee grote zalen met gewelfd plafond, die honderden gasten herbergen die aan één en hetzelfde bier zitten: alt. De bekendste brouwerij is Uerige. Uerige is een verzameling van grote en kleine zaaltjes, ieder met een eigen bar. Om van de ene naar de andere ruimte te komen, moet je onder de koperen klaringskuip van de brouwerij door lopen. Het bedrijf is net zoals een groot deel van de stad na de oorlog helemaal opnieuw opgebouwd. Een groot deel van de stad bestaat uit relatief moderne gebouwen, maar in de Altstad, waar de meeste brouwerijen liggen, is gekozen voor herbouw. En zo lijkt het huidige Uerige al eeuwen oud te zijn. In geest is dat ook zo. In verhouding is Füchschen een stuk kleiner en overzichtelijker. Je kunt er nog duidelijk de brouwerijsteeg herkennen waar mensen vroeger staand een goedkoper glas bier konden drinken. Brouwerij Schümacher ligt iets buiten de Altstad. Of het daaraan ligt weet ik niet, maar de brouwers van Schumacher hebben het als enige aangedurfd om een onduits experiment te ondernemen. Waar andere brouwers zich af en toe wagen aan een zwaardere versie van het gewone alt, brouwt Schumacher het hele jaar door een alt, gehopt met Amerikaanse hop. Het bier, met de simpele naam 1838-er is een interessante mengeling van twee werelden. De nieuwste loot aan de stam is Kürzer

Maar welke alt je ook drinkt, het wordt gewoon op zwaartekracht in kleine rechte glaasjes getapt uit grote houten vaten. De alts uit Düsseldorf zijn maar mondjesmaat buiten de stad verkrijgbaar. Het bier wordt niet gepasteuriseerd en is maar kort houdbaar. Buiten de stad zijn er ook een paar grotere brouwerijen die zich aan alt wagen. De bekendste zijn Frankenheim en Diebels, maar hun bieren halen het niet in smaak (en beleving) bij de stadse fratsen. Net over de grens brouwt Lindeboom Venloosch alt, een van de weinige altbieren van ons land. Ook enkele microbrouwerijen hebben de biersoort inmiddels ontdekt en er soms een eigen twist aangegeven. Maar deze dorstlesser uit de grensstreek is zeker meer aandacht waard.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.