Amerika, het bierland bij uitstek

Amerika, het bierland bij uitstek

[2008] Weinigen zullen het zich beseffen, maar Amerika is op dit moment het meest interessante bierland ter wereld. Het land levert het smaakvolle bewijs dat een steeds verder doorgevoerde smaakvervlakking vanzelf leidt tot een tegenbeweging. Om te begrijpen hoe de biercultuur in Amerika in elkaar zit, moeten we een stukje terug in de tijd.

Een kleine eeuw geleden besloot de Amerikaanse overheid het brouwen van bier te verbieden. Het zou gezonder zijn voor de bevolking. Dit ‘nobele experiment’ duurde ruim tien jaar, waarna bleek dat de inwoners niet minder gingen drinken, maar dat de misdaad door illegale stokerijen alle spuigaten uitliep. Het brouwen van bier werd weer legaal. Jammer genoeg hadden vrijwel alle brouwers van interessante bieren het experiment niet overleefd. Alleen de allergrootste bedrijven bleven over. Bedrijven die zich toelegden op een smaak die zo veel mogelijk mensen aansprak en daardoor niet te uitgesproken mocht zijn. Een verfrissend en dorstlessend bier, dat wel, maar qua smaakbeleving staat het Amerikaanse lager dicht bij een ‘wodka-Spa’. Helemaal sinds halverwege de jaren zeventig het ‘lightbeer’ zijn opwachting maakt. Bud Light is inmiddels het meest verkochte bier.

Natuurkunde leert ons dat iedere actie een tegenreactie oproept. En zo begonnen in de tachtiger jaren brouwers in het westen van de VS een bier te maken, zoals het land al tientallen jaren niet meer geproefd had: bier met een echte smaak – gemaakt met echte gerst en echte hop. Studenten, die als gevolg van een dure dollar, goedkoop naar Europa konden, leerden daar een heel andere biercultuur kennen en namen hun voorliefde voor bijzondere bieren mee terug naar huis.

Op steeds meer plaatsen ontstonden kleine brouwerijen. En zoals altijd in Amerika, moet het gekker en extremer zijn dan waar ook ter wereld. Er wordt naar hartelust geëxperimenteerd. Dus maakt Dogfish brewery een bier, IPA 120, dat zo sterk gehopt is, dat je het bier op een kilometer afstand al kunt ruiken. Ik heb het gedronken – en alles wat ik in de week daarna at of dronk smaakte naar hop (zelfs de wodka – Spa).

Een andere Amerikaanse eigenschap draagt eveneens bij aan een stortvloed aan nieuwe biersoorten. Traditie betekent niet zoveel. Dus waar Duitse brouwers nog wel eens vastzitten in het keurslijf van het Reinheitsgebot, en bijvoorbeeld geen vruchtenbieren kunnen brouwen, is dat in Amerika geen probleem. En even vrolijk mixen ze bierrecepten uit België met brouwmethoden uit Engeland – of Japan als het zo uitkomt. Bier met lavendel, chili’s, chocolade je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt ergens in dat onmetelijke land gebrouwen.

Maar ook op gastronomisch vlak is bier doorgebroken. Een voorbeeld is de Gramercy Tavern in New York, al jaren de trotse bezitter van een Michelin ster. De Gramercy beschikt niet alleen over een uitgebreide wijnkaart, zoals dat hoort bij een restaurant van die klasse, maar ook over een aangename bierkaart. Het summum van de bierkaart is de uitgebreide collectie ‘vintage’ of gerijpte bieren. Net als bij wijn kunnen bieren rijpen en daarbij in smaak veranderen en aan complexiteit winnen. De Gamercy heeft een bier op de kaart staan dat al in 1998 gebrouwen werd. Kom daar in Nederland maar eens om.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.