Appel

Appel

[2007] Voor het eerst in mijn leven heb ik een Apple computer gekocht. Het leek me een goed idee om dat te vieren met een proeverij van appelbieren. Met appelbieren bedoel ik geen cider, maar echt bier met appelsmaak.

Cider is niet veel meer dan appelsap dat gegist heeft en waarbij de koolzuurbelletjes in de drank zijn blijven zitten. Best lekker, zeker als de cider uit Normandië komt. Net als bier heeft het zo’n 5% alcohol. Cider is zelfs goud van kleur, maar dan zonder schuimkraag. En er is geen greintje graan bij te pas gekomen. Daarom past een verhaal over cider niet op deze site. Gelukkig bestaan er ook echte appelbieren. Ze zijn moeilijk te vinden, maar ze bestaan.

Ik begon mijn proeverij met Bavaria Apple. Bavaria Apple is een alcoholvrij bier met een smaakje. Dat ze aan malt een smaakje hebben gegeven is een hele verbetering. Van alcoholvrije bieren ben ik geen fan, ze smaken me teveel naar stro, maar Bavaria Apple is gewoon lekker. Daar maak ik graag ruimte voor in mijn ijskast. Met bier heeft het drankje verder weinig te maken: het smaakt naar appelsap met prik. Ondanks dat zit er volgens het etiket toch echt gerstemout en hop in. Bavaria verwacht van dit bier veel in Arabische landen, waar ze op grond van het geloof geen alcohol mogen drinken. Op het etiket staat het bier ook met Arabische tekens aangeprezen.

Na de alcoholvrije indrinker was het tijd voor Fruitesse Appel – Pomme. Dit fruitbier wordt gebrouwen door de Liefmans brouwerij in West Vlaanderen. Ook van dit bier zal ik niet dronken worden, want met 3,5% is het alcoholpercentage beperkt. Als ik het inschenk blijkt het bier een gezonde witte schuimkraag te hebben. De geur van zoete appeltjes stijgt op uit mijn glas. De eerste slok is even wennen. Wat is dit bier zoet! Het doet me aan diksap denken. Een bier voor zoetekauwen, maar aan mij is deze Fruitesse niet besteed.

Het derde bier is Applebocq van brouwerij Du Bocq uit Wallonië. In tegenstelling tot de eerste twee bieren is dit bier gebrouwen als een witbier, met tarwe. Als je het bier inschenkt ziet het er ook bleekachtig troebel uit, net als Hoegaarden. Ook in de neus herken je het zurige karakter van witbier. Ook ruik ik appeltjes en iets van koriander. Bij de eerste slok maakt dit bier zijn neus waar. Een friszoete explosie van appelsmaken komt vrij in mijn mond. Daarbij proef ik iets van sinaasappel en heel in de verte een vleugje kaneel. Of is dat suggestie? Applebocq is een zoet bier, je moet het goed koud drinken, maar op een mooie zomeravond gaat deze dorstlesser er prima in. Bovendien is het etiket gewoon het meest eigentijds. Niet dat het etiket iets aan de smaak verandert, maar het oog wil ook wat.
Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.