Azië rukt op, ook in bier

Azië rukt op, ook in bier

[2012]  Tot mijn stomme verbazing kwam ik bij de Xenos onlangs een bierpakket tegen met uitsluitend Aziatische bieren. Nu is Xenos een beetje een vreemde plaats om bier te kopen, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Voor € 7,99 loop ik de winkel uit met een koffertje bier uit Vietnam, Thailand, Singapore, Korea en China. Blijkbaar is het een bezienswaardigheid, want de verkoper van de lampenwinkel die ik daarna bezoek, wordt helemaal enthousiast. “Heb ik ook net gekocht”, roept de man met een Aziatisch uiterlijk. “Ik moet toch een beetje bij m’n roots blijven. Ik vond Tsingtao het lekkerst.” Een Chinese vrouw helpt me even later op straat met de juiste uitspraak van het woord Tsingtao.

Geïnspireerd door het succes van mijn koffer bezoek ik een paar dagen later het Haagse Chinatown en vul mijn collectie Aziatische bieren verder aan. Het toeval wil dat een vriend mij onlangs een Cambodjaans bier cadeau heeft gedaan, en zo ontstaat een line-up van maar liefst 10 Aziatische pilsners die ik met enkele vrienden proef.

Hite Cool & Fresh uit Korea heeft een mooie gimmick op het etiket. Een opener met een hartje erop, die blauw kleurt als de temperatuur goed is. Jammer genoeg is hiermee ook direct het laatste positieve over dit bier gezegd. Het smaakt heel licht en zelfs dan wat plakkerig zoet. Dit bier moet je inderdaad zo koud mogelijk drinken. Kingdom, het pils uit Cambodja, is een ware openbaring. Dit is een doorleefd bier, fruitig met een aangename bitterheid. Heel dorstlessend en een feest om te drinken. Van enthousiasme laten we Cambodia van Kim Wilde door de speakers schallen.

Het volgende bier heet Saigon, en al snel is Billy Joel’s Goodnight Saigon gevonden. De fles ziet er aantrekkelijk uit met een gouden hals. Maar als we inschenken: helemaal niets. Geen neus en ook daarna nauwelijks iets te proeven. Dit is water met een bubbel en alcohol zegt een van mijn proefgenoten. Het eindigt ook nog eens met de smaak van kattepis. Snel naar het volgende nummer. De DJ kiest voor One Night in Bangkok, en dat betekent dat de fles Singha open kan. Het bier werd onlangs in het blad Bier! uitgebreid beschreven. Een wat zoet, maar aantrekkelijk pilsner. Het bier klopt, is in balans en lekker doordrinkbaar. We moeten doordrinken, want voordat het nummer is afgelopen, moeten we ook nog Chang uit hetzelfde Thailand proeven. Dat hadden we ook kunnen laten. Dit bier voegt niets toe.

Het voor mij onbekende Trip to India van Travis is de opmaat voor een heuse Cobra. Extra smooth staat er op het etiket, en dat is het. Een milliseconde proef je iets en dan is het ploef weg. Natte dweil, is het oordeel van een van de andere proevers.

De grote hit van Alphaville, Big in Japan, is het intro voor Sapporo. Het bier ruikt licht zoetig met iets gebrands. Dit is pils, de smaak blijft hangen tot achter je kiezen. Prachtig bier. Voor Tsingtao kiezen we voor China Girl van David Bowie. What else? Okay, China in your hand zou ook nog kunnen. Het bier begint goed, als een mooie belofte, maar zakt daarna snel door het ijs. Foetsie, weg. Nog minder boeiend is Tiger. Dit bier smaakt naar ranja en voelt als een negerzoen. Eye of the tiger spelen we niet helemaal af. We eindigen onverwacht met Ramona van de Blue Diamonds. Bintang is een bier met een verrukkelijke aanzet. Een prima zomerbier, al moeten we toegeven dat de smaak ook wel heel snel vertrokken is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.