Bier & Gastronomie Award 2011

Bier & Gastronomie Award 2011

[2011]  Bier aan tafel is met een opmars bezig. Zoals soep naast zijn natuurlijke plek aan tafel aan het uitbreiden is naar het opkikkertje op kantoor, stroomt bier de andere kant op. Dat is niet zo gek. Traditioneel drinken we bier aan het eind van de middag, na het werk, of later op de avond. Maar in de tijd daartussen in, aan tafel, kwam bier niet in beeld. Dankzij de opkomst van speciaalbieren, blijkt het steeds duidelijker dat bier een fantastische begeleider van de maaltijd kan zijn. Het biedt smaaksensaties die met andere dranken onmogelijk zijn. Een donker bier, met zwoele karameltonen harmonieert prachtig met gebakken of gebraden vlees – dat tijdens het koken dezelfde aroma’s ontwikkelt. De kruidige bitterheid van bier is uniek, en vormt een spannend complement met groente en vis. De extra ingrediënten die brouwers kunnen gebruiken, zoals kruiden en vruchten, geven bier helemaal een brede gastronomische toepasbaarheid. Vergeleken met veel andere alcoholhoudende dranken is bier laag in alcohol en het bevat koolzuur, waardoor het beter verteerbaar is.

Restaurants die op een wervende manier bier aan tafel presenteren, maken kans op de Bier & Gastronomie Award. Tijdens de afgelopen Horecava reikte grootheraut Andries de Groen van het Biergenootschap der Lage Landen voor de derde keer deze prijs uit. De deelname was met negen genomineerde bedrijven groter dan ooit tevoren. Ze komen uit het hele land: van Ospel in Limburg tot Bodegraven in Holland en van Kamperland in Zeeland tot Hoogeveen in Drenthe. De beste drie restaurants werden tijdens de horecavakbeurs in het zonnetje gezet.

Belgisch café restaurant Moeke uit Breda drong net als vorig jaar door tot de finale. Een prachtig, licht en gezellig café en restaurant in het Ginneken. Op de kaart staan mooie en verrassende smaakcombinaties, waarbij vanzelfsprekend een passend Belgisch bier wordt geadviseerd. Wat te denken van fazant met gecarameliseerde witlof en een Deugniet of Liefmans Kriek? Het assortiment aan bieren kent een uitgebreide keuze aan bekende en minder bekende Belgen. Restaurant Dégust uit Hoogeveen heeft juist een voorliefde voor bieren van kleinere Nederlandse brouwerijen, bieren die je niet vaak op de kaart ziet staan. Een gedurfd idee, dat je niet verwacht in Hoogeveen – maar dat de reis meer dan waard is. Uiteindelijk kon er maar een het beste zijn om een sportcliché te gebruiken, en dat is streekrestaurant De Hofkaemer uit Bergeijk. Marnetta en Geert Braks paren een grote liefde voor streekproducten aan een minstens even grote passie voor bier. Een restaurant op de grens van België en Nederland heeft door zijn ligging een ruime keus van bieren uit de burrt. Natuurlijk staan er klassieke gerechten op de kaart zoals entrecote met champignons – waarbij Geert een Corsendonck Pater adviseert, maar ook meer exotische zaken zoals meerval. Die zoetwatervis wordt paradoxaal genoeg lokaal gekweekt, dat is nog duurzaam ook. De Hofkaemer schenkt er een Urthel Samaranth bij – een prima combinatie. Daarmee heeft Belgisch restaurant Lieve in Amsterdam een waardig opvolger gekregen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.