Bier in het Frankenland

Bier in het Frankenland

[2007]  Een kennis van mij gaf mij laatst een proefpakketje bieren mee. Hij woont in Frankenland, het noordelijke gebied van Beieren. Het is een gebied, rijk aan biertraditie en dat blijkt uit de bieren die hij me te proeven gaf.

We trapten af met Sonnengold, een heerlijk fris bier, een blond pilsner. Naar Duits gebruik is er kwistig gebruik gemaakt van aromahop die in die kontreien heel goed groeit. De fles heeft een opvallend gouden etiket en een beugeldop, die we in Nederland van Grolsch kennen. Maker is Josef Herbst van Sonnenbräu uit Ebermannstadt.

Het tweede bier Böheim Hell, gebrouwen door de brouwersvereniging in Pegnitz, kon dit hoge niveau niet volhouden. Het bier was ongeïnspireerd waterig. Eigenlijk gewoon zonde om de dorst mee te blussen.

Nee, dan het bier van Brauerei Reichold uit Aufsess. Hun Zwick’l is een ongefiltreerd blond bier. Doordat het bier niet gefiltreerd is, ziet het bier er troebel uit. De restanten van de gist zweven nog rond in de fles. Dat maakt het bier niet alleen vol van smaak, het is nog extra goed voor je ook. Gist bevat grote hoeveelheden vitamine B. Vandaar dat sommige mensen de gist zelfs als pillen eet. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om de gist rustig in zijn leefomgeving te laten zweven en dan op te drinken. Smaakt veel beter.

Na deze blonde bieren was het tijd om ook een wat donkerder variant te proberen. Brouwerij Kitzmann uit Erlangen maakt een Jubiläums Erlanger. Dit amberkleurige bier heeft een alcoholgehalte van 5,7%, toch weer een beetje meer dan de eerste drie bieren, die zo rond de 5% zaten. Vreemd is dat het etiket nergens aangeeft voor welk jubileum dit bier gebrouwen is. Het jubileum kan er in ieder geval eer mee inleggen, want het bier is heerlijk doordrinkbaar. Droog, licht bitter en een hint van leer kenmerken de smaak van dit bier.

Het meest bijzondere bier dat op tafel kwam was het Rauchbier van brouwerij Norbert Fischer uit Greuth. Zoals de naam al doet vermoeden is dit bier gemaakt met een deel gerookte mout. Het geeft het bier een prachtige subtiel rokerige smaak. Het is een echt winterbier dat voortreffelijk smaakt bij een mooie schotel boerenkool met rookworst. Ook Fischer verpakt zijn bier in een beugelfles met een uitstraling alsof er aan de vormgeving sinds de oprichting niets meer gedaan is. Dat doet overigens niets af aan de kwaliteit van het bier. Zo blijkt maar weer: goed bier behoeft geen krans.

Natuurlijk zijn al deze bieren gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot uit 1516. Deze wet schrijft voor dat voor het brouwen uitsluitend water, hop en mout gebruikt mag worden. Voor de inwoners van Beieren was deze wet zo belangrijk dat ze pas toe wilden treden tot de nieuwe staat Duitsland toen het hele land beloofde het Reinheitsgebot over te nemen. Vandaar dat er in Duitsland niet geëxperimenteerd wordt met bijzondere kruiden of zelfs maar vruchten in je bier. Ondanks de beperking van de grondstoffen die je voor het bier mag brouwen lukt het de brouwers toch om heel verschillende bieren op de markt te zetten zoals de boven beschreven proeverij maar weer eens bewees.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.