Bierbrand

Bierbrand

[2012]  Een fenomeen dat ik onlangs tegenkwam in Duitsland is Bierbrand. Bierbrand is een gedistilleerde drank, gestookt uit een bestaand bier. Een kopstootje kennen we allemaal als een mooi glas pils met een jenever ernaast. Maar als je het bieriger wilt maken kun je de jenever ook vervangen door een stooksel dat van hetzelfde bier is gemaakt.

De Bierbrand die ik ontdekte wordt gestookt door de Prinz zur Lippe uit het Saksische Meissen, niet ver van Dresden. Na het uiteenvallen van de DDR kon de prins zijn voorouderlijk Schloss Proschwitz terugkrijgen, samen met de bijbehorende wijngoederen. Hij bouwde zijn wijndomein uit tot het toonaangevende wijnhuis uit de regio. De prins beperkt zich niet tot wijn alleen. Proschwitz voert ook een hele serie gedistilleerd: drie verschillende van verschillende appelrassen, van pruimen, frambozen, vlierbessen en ik weet al wat niet nog meer. Maar ook het bier uit de lokale Schwerter brouwerij ontkomt niet aan zijn stookketel. German Porter Bierbrand is een heel zachte kleurloze sterke drank, met een licht zoete nasmaak.

Om de perfecte U-boot te maken ging ik op zoek naar de brouwerij voor het bijpassende porterbier. Zo mooi als het wijnhuis ligt, boven op de berg aan de oever van de Elbe, zo inspiratieloos ligt de brouwerij op het industrieterrein. De koperen brouwketels schitteren naast de Mercedes dealer en een bouwmarkt. Schwerter noemt zich de oudste Privatbrauerei van Saksen, maar die claim is met wat korreltjes zout te nemen. Een communistische onteigening en een verhuizing van de stad naar het industrieterrein onder weer een nieuwe eigenaar, maken de claim van een 550 jarige geschiedenis wel wat dunnetjes. De brouwerij maakt drie verschillende bieren, en daarnaast nog drie zwaardere seizoensspecialiteiten. De porter hoort daar niet meer bij. De nieuwe eigenaar heeft het bier als te exotisch en te duur uit het assortiment genomen. Het enige donkere bier is nu het St Afra Dunkel, een krachtig en behoorlijk bitter Schwarzbier. Gevraagd naar de herkomst van St. Afra kreeg ik te horen dat het een lokale beschermheilige kon zijn, alhoewel een van de serveersters ervan meende dat het bier naar de lokale ‘Nutte’ vernoemd is. Dat woord ken ik nog uit de hit Skandal im Sperrbezirk van de Spider Murphy Gang: nauwelijks een beschermheilige te noemen. Waar de naam ook vandaan komt, St Afra is een heerlijk bier – met of zonder Bierbrand.

Ook in Nederland is er een aantal brouwers dat naast bier ook gedistilleerd stookt. De bekendste en meest succesvolle is de Friesche brouwerij, die een serie voortreffelijke whiskies maakt, gerijpt in verschillende vaten. Die whisky kan de vergelijking met het Schotse voorbeeld goed doorstaan. Het is wel zonde van zowel bier als whisky om de twee met elkaar weg te spoelen. Een ander is brouwerij Onder de Linden die als ‘Stokerij de Onrust’ jarenlang een jenever uit bierresten maakte. Raaf en Lubberhuizen hebben eenmalig Gulpener Dort onder handen genomen voor een Eau de Bière, maar het experiment kreeg geen vervolg. De trappisten van de Koningshoeven uit Berkel Enschot tenslotte, maken een zoete bierlikeur. Die leent zich zeker niet voor een smaakvolle combinatie met een volle trappist.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.