
18 jul Biercijfers 2010
[2011] Deze zomer publiceerden de Nederlandse brouwers de biercijfers over 2010. Daaruit is een aantal interessante ontwikkelingen te zien. Allereerst blijkt dat we met z’n allen marginaal meer bier gedronken hebben, vergeleken met het voorgaande jaar: 1,22 miljard liter bier ten opzichte van 1,20 miljard liter in het jaar ervoor. Dat zou kunnen betekenen dat aan de jarenlange daling van de bierafzet een einde is gekomen. Aan de andere kant, die stabilisatie is dan wel op een historisch laag niveau. In 2009 daalde de bierafzet met maar liefst zeven procent, mede door de accijnsverhoging van aan het begin van dat jaar. Een halve finale bij het WK voetbal en een redelijk goede zomer hebben de afzet nauwelijks doen terugveren. Per hoofd van de bevolking zakte de gemiddelde bierconsumptie in 2010 verder naar 72 liter. Blijkbaar nam de bevolking sneller toe dan de bierconsumptie. Met ruim zeventig liter bevinden we ons in de Europese middenmoot qua bierdrinken. We liggen ver achter op de ons omringende bierlanden als België, Duitsland en Groot Brittannië.
Groei invoer
Een beetje rekenen aan de cijfers die Nederlandse Brouwers levert, leert dat de import van bier in het afgelopen jaar gegroeid is met bijna 4%. Een op de zes bieren die wij in Nederland drinken komt niet van eigen bodem. Aan de andere kant, Nederland behoort zelf nog steeds tot een van de grootste bierexporterende naties ter wereld. We drinken zelf maar vier van de tien glazen die we in Nederland brouwen. Die leidende positie komt wel steeds verder onder druk te staan: de bierproductie in ons land daalde met bijna 5%.
Alcoholvrij heeft veel potentie
De afzet van alcoholarm en alcoholvrij bier kent een groei van 18%. Deze verrassende stijging krijgt veel aandacht in de media. Alcoholvrij bier lijkt de jarenlange dip, mede veroorzaakt door Youp van ’t Hek, definitief voorbij. De nieuwe bieren zonder alcohol smaken stukken beter dan hun voorgangers. Dat geldt zeker voor de alcoholvrije witbieren, die in de Bucklertijd nog niet bestonden. Als het verleden iets van een indicatie is van het groeipotentieel, ligt er nog een enorme markt open. Twintig jaar geleden, in 1991, lag de consumptie van alcoholarm en –vrij bier acht keer zo hoog als in het ‘topjaar’ 2010. Er is nog heel veel mogelijk.
Zwaar speciaal bier zet groei voort
Aan de andere kant van het spectrum, bij de extra zware bieren, zet een gestage groei zich voort. Sinds 1991 is de afzet meer dan verdubbeld. De grootste groei vinden we daarmee aan de randen van de traditionele biermarkt. Die randen bieden ook de hoogste toegevoegde waarde. Toch is het maar een klein plasje op de gehele bierhoeveelheid. Om het in perspectief te plaatsen: van alle honderd bieren die we in Nederland drinken is er eentje alcoholvrij, en behoort er anderhalve in de categorie extra zware speciaalbieren.
Jammer genoeg geeft Nederlandse Brouwers geen inzicht in de hoe de bewegingen in het grote midden van de biermarkt verlopen. De branchevereniging omschrijft dit grote midden met de verwarrende term “zwaar bier”. Verwarrend omdat hiertoe het bekende pils, maar ook witbier, amber en andere goed doordrinkbare bieren toe behoren. Bieren die we toch meestal niet als “zwaar” aanduiden. Maar wie een blik op terras of supermarktschap werpt, ziet ook hier dat niet traditionele bieren aan marktaandeel winnen, zij het langzaam.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.