Brood en bier

Brood en bier

[2016] Dit jaar zou Herman Brood zeventig jaar geworden zijn. Met afstand is hij de meest bierige kunstenaar van de afgelopen jaren. Of dat in alle facetten een compliment is, valt te betwijfelen. Van hem werd gezegd: de kroeg is de kraamkamer van zijn kunst. Dat geldt overigens niet alleen voor Brood in de moderne tijd, maar gaat op voor veel kunstenaars en artiesten. Denk maar eens aan de caféscènes van Jan Steen uit onze Gouden Eeuw. Hoeveel boeken, muziekstukken of schilderijen zijn er niet ontsproten aan een brein dat op toeren kwam door een goed glas bier? Van bier weten we dat het ontspant, dat het de mens een vrije kijk op de loop der dingen geeft. De gezelligheid van een lekker glas bier met vrienden, thuis of in het café, heeft vaak geleid tot originele ideeën. Jan Steen nam de bierigheid nog een stapje verder. Hij trouwde zelfs met een brouwersdochter. Zover heeft Brood het nooit doorgevoerd.

De huidige tijd maakt het voor kunstenaars als Brood wel een stuk makkelijker om ook bij het grote publiek bekend te raken. Reclame en opvallende verpakkingen zijn steeds belangrijker om bier aan de man te brengen. Soms wordt kunst ingezet om het imago van een biermerk te verbeteren – soms ook dat van de kunstenaar.

Van Brood zijn verschillende gezeefdrukte bierflessen bekend. Voor Palace Brothers uit Amsterdam ontwerpt hij vijf flessen: witbrood, brood amber, brood blond, brood bok? en Pa’s brood (de leukste woordspeling). Het bier wordt gebrouwen in België. In 1999 komt het plaatje van Brood Bok (een bokken- en een mensenkop) nog een keer terug op flessen Blues Bok ’99 gebrouwen voor MITRA slijterijen. Natuurlijk in het blauw dit maal. Voor een tientje de ongeopende fles zijn ze nog wel op Marktplaats te vinden. Doe het niet voor het bier, dat zal de tand des tijds niet overleefd hebben – maar wie weet.

Eind tachtiger jaren vraagt de Dommelsche brouwerij aan Herman Brood om een schilderij te maken rond het biermerk. Brood schildert een gangster die met een pistool een man met een krat Dommelsch bedreigt. Heel toepasselijk heet het schilderij “Dommelsch of ik schiet”. Consumenten kunnen er een zeefdruk van winnen bij aankoop van een paar kratten bier. Het origineel hangt in de brouwerij zelf.

In het café schildert Brood menselijke emoties van cafébezoekers op de achterkant van bierviltjes. Zijn levensstijl van drank, drugs en rock en roll leidt vaak tot een acuut geldtekort. Voor grote caféscènes zoals Steen die maakte, heeft hij geen tijd. Vaak gebruikt hij de viltjes als betaalmiddel, als het geld weer eens op is. Ruilhandel is dan zijn enige mogelijkheid om nog aan een glas bier of iets anders te komen. Brood heeft vele honderden viltjes gemaakt. Viltjes in vrolijke kleuren. Maar als je goed kijkt zijn de gezichten vaak wat sombertjes.

Meer verhalen in het boek “Van brood tot Brood”, te bestellen bij Biermagazine.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.