Bubbels

Bubbels

[2008]  Als het even kan, trekken we in december een mooie fles champagne open om het einde van het jaar te vieren. Het is de druivenboeren in die streek gelukt om via een uitgekiende marktbenadering hun wijn uit te laten groeien tot het summum van luxe. En dat is bijzonder, want de champagne is een van de noordelijkste wijngebieden van Frankrijk, waar de druiven met moeite zoet genoeg worden voor een mooie wijn. Al lang geleden heeft Dom Perignon een ingewikkeld proces ontwikkeld om een acceptabele mousserende wijn te maken ondanks de grillen van moeder natuur. Het mooie is dat de exclusieve marketingtruc werkt: de drank is niet aan te slepen. Toch blijft champagne in de basis niet meer dan een zoete of zurige alcoholhoudende drank met bubbels, eventueel gezoet met wat extra suiker. Het roept de vraag op: “gaat het hier om de smaak of om de uitstraling?”

Bier is een alcoholhoudende drank met een fijne pareling. Vaak minder zuur dan champagne en met een prachtige kanten schuimkraag. Door een niet aflatende aandacht voor smaak en kwaliteit, is het brouwers gelukt de meest gedronken alcoholhoudende drank ter wereld te maken, waar honderden miljoenen mensen dagelijks van genieten. Maar als je indruk wilt maken op belangrijk bezoek, trek je dan een flesje bier open, of toch maar een fles champagne – als je dat zou kunnen betalen? Gaat het om de smaak of om de uitstraling?

Een oude marketingwet leert dat prijs een deel van de uitstraling vormt. Wat duur is, is goed. Daar waar je zo vijftig euro aftikt voor een fles champagne, komt zelfs de prijs van een speciaalbier nauwelijks boven de twee euro uit – of een euro of vijf als je met de inhoud van de fles rekening houdt.

Sommige brouwers doen een poging de uitstraling van een champagne te evenaren. Ze verkopen hun bier in zware glazen flessen en sluiten die af met een paddestoelkurk en een mandje van ijzerdraad. In Brazilië maakt de Eisenbahn brouwerij een bier volgens de ‘methode champagnoise’, hetzelfde doet brouwerij Malheur in België. Ze laten het bier met een klein beetje suiker nagisten op fles, waardoor er een natuurlijke pareling ontstaat. Het resultaat is een prachtig smaakvol bier. Onlangs kocht ik zo’n fles bier van de Eisenbahn brouwerij. Ik moest er veertig euro voor betalen. De vrienden waarmee ik op pad was, vonden dat ik gek was geworden. Veertig euro voor een fles bier – dat slaat nergens op. ’s Avonds trokken wij de fles tijdens het eten open. Het bier smaakte verrukkelijk. Iedereen aan tafel moest toegeven dat dit bier veel lekkerder was dan champagne. Toen ik vroeg of ze veertig euro nog steeds veel geld vonden voor een fles gerstewijn die lekkerder is dan champagne was het antwoord: “ja, want het is toch maar gewoon bier.”

Laten we in deze spannende tijden de poeha laten voor wat het is. Trek een mooie fles speciaalbier open om het nieuw jaar te vieren en steek het prijsverschil in je zak. Lekkerder en nog goedkoper ook – een mooi begin van 2009.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.