Darwin

Darwin

[2009]  Nee, verwacht hier geen analogie van brouwerswereld en evolutietheorie. Hoewel, zo’n analogie zou nog best geestig zijn. De brouwerijen die overleven zijn die ondernemingen die het best aan hun omgeving aangepast zijn. Ze hebben het hoogste rendement of maken een opvallend lekker of bijzonder bier. Het zijn de bedrijven die het meest ‘fit’ zijn.

Zo zie je steeds grotere brouwerijconcerns ontstaan: het grootste ter wereld (Anheuser Busch – InBev, in Nederland bekend van de merken Hertog Jan en Jupiler) verkoopt inmiddels een kwart van alle bier ter wereld. Een kwart. Ook Heineken en SAB Miller (in Nederland Grolsch) mogen zich tot de giganten rekenen. Het zijn bedrijven die door hun schaalomvang goed in staat zijn kosten te reduceren.

Daarnaast blijven er enkele authentieke familiebrouwerijen actief, brouwerijen die niet aan schaalvergroting deden maar actief blijven in het dorp waar ze ooit gesticht werden. In Nederland zijn dat er vier (Alfa, Budels, Gulpener en Lindeboom), maar bij onze oosterburen zijn het er nog vele honderden. Door zich te specialiseren en eigenwijs te blijven, zijn ze succesvol.

Tenslotte zijn er de kleine microbrouwerijen, vaak niet ouder dan een jaar of twintig, waar een enthousiaste bierliefhebber op kleine schaal allerlei bijzondere bieren brouwt. Veel van die bieren zijn vernieuwend of grijpen juist terug op eeuwenoude recepten uit de omgeving. Het zijn vaak kleine ondernemingen met hooguit enkele werknemers.

Aan de andere kant, brouwerijen planten zich niet voort dus de evolutietheorie gaat niet op. Met een beetje goede wil kun je een fusie tussen even grote bedrijven nog een paring noemen. Maar jonkies zal zo’n huwelijk niet geven. Op een goede dag stapt de brouwer van Heineken de brouwzaal binnen en ziet twee kleine koperen keteltjes naast de grote roestvrijstalen tank staan. Nee, zo gaat het niet. Zo’n fusie is eerder een geval waarbij de ene brouwerij de andere opeet. Met een beetje geluk mogen de merken blijven zoals de botten van een afgegraasde gazelle.

Maar goed, over de evolutietheorie zou het niet gaan. Dit verhaal gaat over de Darwin-stubbie, de grootste bierfles ter wereld die commercieel op de markt is gebracht. De fles heeft een inhoud van twee liter. In het warme afgelegen noorden van Australië ligt het plaatsje Darwin. Inderdaad genoemd naar de Engelse bioloog Charles Darwin, die op 8 september 1839 hier aan land ging om onderzoek te doen. Omdat de plaats zo ver weg ligt van de bewoonde wereld (zo’n 2.600 km van de eerstvolgende grote stad), had de brouwer moeite om voldoende stubbies te krijgen om zijn bier in te verpakken. Stubbies zijn kleine gedrongen flesjes waaruit de Australiër normaal gesproken zijn bier drinkt. Naast de moeilijkheden om voldoende flessen te krijgen maakt de hitte in de Northern Territories enorm dorstig. De brouwer maakte van zijn nadeel een voordeel en introduceerde in 1958 de Darwin stubbie. Het record wie de twee liter fles het snelst kan leegdrinken werd in 1978 gevestigd door een timmerman uit een lokale uraniummijn. Hij had 62,5 seconden nodig om de fles te soldaat te maken. Voor die prestatie had hij weken lang buikoefeningen gedaan. Van huis uit was hij geen groot drinker. Tot op de dag van vandaag worden er zo’n 25.000 Darwin Stubbies per jaar verkocht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.