De Belg van Den Haag naturaliseert tot Nederlander

De Belg van Den Haag naturaliseert tot Nederlander

[2013] In vrijwel iedere zichzelf respecterende Nederlandse plaats is wel een Belgisch Biercafé te vinden. Met wat geluk vind je er ook nog een Ierse pub. Maar ga je in dezelfde plaats op zoek naar een Nederlands biercafé met een rijke bierselectie, dan is de score een stuk teleurstellender. Gek is dat. Belgische dorpen en steden zijn vergeven van Belgische biercafés. Ierland staat vol met Ierse pubs. Maar een Nederlands biercafé zul je er tevergeefs zoeken. Als we zelf al niet actief onze nieuw hervonden biercultuur uitdragen, dan kun je moeilijk verwachten dat dit in het buitenland wel gebeurt.

Toch zijn er lichtpuntjes. Den Haag en Scheveningen kennen ieder een vestiging van café restaurant Rootz. Tot voor kort afficheerde Rootz zich met de slogan “De Belg van Den Haag” vanwege de grote selectie Belgische bieren die men verkocht. Maar na kennismaking met de oplevende Nederlandse biercultuur tijdens de afgelopen Week van het Nederlandse bier besloot Rootz de bierkaart aan te passen. Dat vraagt lef, want Belgisch bier is een vertrouwde haven voor de bierliefhebber.

Voor het aanpassen van de kaart werden de brouwers van de Haagse brouwerij Kompaan ingeschakeld. Jasper en Jeroen besloten de keuze aan Belgische bieren terug te schroeven. Alle trappisten bleven natuurlijk gehandhaafd, en verder is er nog steeds rijke selectie aan andere Belgische specialiteiten. Blond, Dubbel, Tripel en Witbier zijn in veel varianten te proeven.

Wat een geboren Belg zeker niet direct zal waarderen is dat grote 75cl flessen van bijzondere bieren onder het kopje ‘Tafelbieren’ aan de man gebracht worden. ‘Tafelbier’ is voor de Nederlander misschien een complex bier dat bij het eten drinkt, maar voor onze Zuiderburen is het een simpel bier met een heel laag alcoholgehalte, dat je bijna als water aan tafel drinkt. Voor veel Belgen is tafelbier de eerste kennismaking met bier, maar dat is een heel ander chapiter dan bijvoorbeeld een La Chouffe Houblon met negen procent.

De andere kant van Rootz’ bierkaart is voor “De Hollandse Bierparade”. Hier pakken Jasper en Jeroen pas echt uit. Naast klassiekers als Heineken en Brand vind je er vooral juweeltjes van bieren op van veelal kleinere Nederlandse brouwerijen. Natuurlijk staan de Haagse bieren van Kompaan fier bovenaan. Maar ook bieren van de Utrechtse biertovenaars als Maximus, Duits & Lauret en Rooie Dop zijn te proeven. Ook Amsterdam is goed vertegenwoordigd met bieren van ’t IJ, Butcher’s Tears en Pampus.  De kaart wordt compleet gemaakt met bieren van het Uiltje, Emelisse, Texel, De Molen en Jopen. Het is een staalkaart van de innovatieve kracht van de Nederlandse biersector. Ook de biertypen tonen de nieuwe wind die door bierland waait. Indian Pale Ale – gewoon, zwart, dubbel of rogge – en stouts in allerlei vormen voeren de boventoon. “Omdat we met Nederlandse microbrouwerijen werken, kan het soms zo zijn dat een bepaald bier tijdelijk niet leverbaar is” meldt de kaart in kleine lettertjes. Maar met meer dan 150 bieren is de kaart zo uitgebreid dat er altijd een smaakvol alternatief te vinden is. Ik weet wel welke kant van de kaart het meeste licht zal zien.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.