De hoogste kroeg van Afrika

De hoogste kroeg van Afrika

[2007] “Oh kak”, zegt onze Afrikaanse gids als de motor afslaat op het steilste stukje van de Sani pas. De bocht heeft de toepasselijke naam “Oh my God” en zelfs onze 4×4 heeft moeite deze haarspeld te nemen. Op het laatste en steilste stukje van de pas, dat bijna alleen uit haarspeldbochten bestaat, heeft iedere bocht een naam: Grace Corner, Whisky Corner, 5th Turn.

De Sani bergpas is de enige begaanbare route tussen de Zuid Afrikaanse provincie KwaZulu Natal en buurland Lesotho. De weg is onverhard en heeft enorme gaten. Een ‘African massage’  noemt onze gids het schudden en stuiteren van de auto. Na een massage van een uur of drie komen we aan de bovenkant van kliffen die de grens vormen tussen Lesotho en Zuid Afrika. Net over de grens, met een prachtig uitzicht over de heuvels in Zuid Afrika beneden, ligt de hoogste kroeg van het continent. Het Sani Top Chalet ligt op een verbazingwekkende hoogte van 2874 meter, hoog genoeg voor sneeuw in de winter.

Het is een vreemde gewaarwording. Van buiten ziet de hoogste kroeg van Afrika er uit als een gewoon Zuidafrikaans huis, van binnen zou de stube ook in de Oostenrijkse Alpen kunnen staan. Om de pub staan de ronde hutjes waarin de Basotho wonen. Lesotho is een van de armste landen ter wereld. De werkloosheid loopt tegen de 40% en het percentage HIV is ook ongeveer zo hoog. Ondanks de armoede zet de kastelein ons in het Sani Top Chalet ons een voortreffelijk lokaal bier voor met de naam Maluti. Het is een pilsener in de Europese stijl. Je betaalt er een Europese prijs voor, zo’n twee euro voor een blikje.

Het Sani Top Chalet is geen plek voor de lokale bevolking. Zij komen er alleen om er te werken. Toeristen vindt je er wel in alle soorten en maten en uit alle hoeken van de wereld. Het opvallendst zijn de mensen die de Sani pas op eigen kracht hebben bedwongen: te voet of op de fiets,  al slalommend rond de keien. Vooral deze laatste groep is duidelijk herkenbaar aan hun fluoriserende kleren, een valhelmpje – zelfs binnen – en een rugzak met een drinkpijpje eraan. De grootste groep heeft hulp gehad om boven te komen. Zij komen boven met een crossmotor, of met met een vierwiel aangedreven auto. De Zuidafrikaanse politie auto’s alleen door wanneer alle wielen aangedreven zijn.

Hoe je ook binnenkomt, het Maluti bier smaakt iedereen. Je moet wel even opletten of je een bier uit de ijskast krijgt, of vanaf een plankje achter de bar. De barvrouw roept dat er geen verschil is, maar ik vind mijn bier toch een stuk lekkerder als het gekoeld is. De brouwer van Maluti Premium Lager is de Maluti Mountain Brewery, eigendom van het Zuidafrikaanse SAB. Het biermerk zelf is redelijk recent. Het is pas sinds 2002 op de markt, na een mislukte lancering in 1995.

Tags:
, ,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.