De hopprofessor

De hopprofessor

[2010]  Onlangs volgde ik een lezing van de Belgische hopprofessor Denis Dekeukeleire. Een bijzondere man die zijn leven wijdt aan de plant die bier zijn fris bittere smaak geeft. En prof. Dekeukeleire kan daar smakelijk over vertellen. Eén van de onderwerpen die aan de orde kwam, is dat hop een bijzonder gezonde plant is, met veel werkzame stofjes. Dat is goed nieuws voor de bierdrinker, want bier is zo ongeveer de enige drank die hop bevat. Of niet, want de farmaceutische industrie heeft de geneeskracht van hop inmiddels ook ontdekt.

Een boekje van de Brewers of Europe leert ons dat vele onderzoeken in Europa aantonen dat hop in bier een remmende werking kan hebben op de ontwikkeling van kankercellen. Bovendien is het rustgevend. In de verre oudheid was een kussen volgepropt met hopbellen een beproefde remedie tegen slapeloosheid. De “Lekker slapen” kruidenthee, die ik onlangs bij de biologische winkel kocht bevat naast kamille, valeriaan, lavendel en andere kruiden ook een beetje hop. Toch kies ik liever voor een mooi abdijbier als slaapmutsje.

Een van de bestanddelen waar de positieve werking van is bewezen, is xanthohumol, leerde mij de professor. Het klinkt eng, maar het schijnt heel gezond te zijn. En het komt van nature voor in hop, en dus in bier. Het enige probleem voor de bierdrinker: er zit te weinig hop in bier. Ik geloof dat je per dag minstens twintig liter bier moet drinken om een beetje positief effect te hebben. En dat heeft weer andere bij-effecten.

De brouwers van Weihenstephan in Duitsland hebben daar een oplossing voor gevonden. Samen met enkele partners brengen zij “Xan” op de markt. In onnavolgbaar Duits: Ein Alcoholfreies Diät Erfrischungsgetränk. In gewoon Nederlands: Xan is een drank op basis van bier en vruchtensap waaraan extra xanthohumol is toegevoegd. Zo krijg je voldoende antioxidanten binnen die vrije radicalen in je lichaam opvangen. En dat is goed voor je.

Er is één klein probleempje, Xan is niet te drinken. Het is weliswaar minder vies dan levertraan, maar het smaakt als een alcoholfreies diät erfrischungsgetränk. Bah! Het is een belediging van de brouwkunst van de brouwers in Weihenstephan. Daar komen ook schitterende bieren vandaan. Geef mij maar een lekker glas Weihenstephan Vitus met wat minder van die xantha’s. Dan maar wat meer van die vrije radicalen. Een mens moet immers ook genieten.

En de professor? Die geniet ook. Hij heeft zijn vinding dat hop gezond is aan een Amerikaanse medicijnmaker verkocht. Het belangrijkste struikelblok was daarbij niet de waarde van zijn kennis, maar de uitspraak van zijn naam.  Dekeukeleire is inmiddels met emiritaat. De Amerikaanse farmaceut maakt nu hoppilletjes waardoor we hopelijk langer leven en langer van ons bier kunnen genieten. Nu maar hopen dat die pillendraaiers voldoende hop over laten om bier van te brouwen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.