13 okt De kip met de gouden eieren
[2010] “Slacht de kip die gouden eieren legt niet”, is het antwoord van Jean-François van Boxmeer, CEO van Heineken, op de vraag of hij nog een laatste opmerking heeft voor zijn gehoor van beleidsmakers, journalisten en brouwers. En daar ligt het, prachtig gepoetst en glimmend: een gouden ei. Een gouden ei met een schuimkraag, want onderwerp van gesprek is de biercultuur van Europa.
De Europese brouwers organiseerden gisteren een bijeenkomst onder de titel “Beer serves Europe” en de Europese brouwerswereld is er voor uitgelopen. Niemand minder dan de president van de Europese Raad, Herman van Rompuy spreekt de openingsrede uit. Die openingsrede is één grote lofzang op de brouwindustrie in Europa. Bier is een ambassadeur van de Europese cultuur, de brouwerijen zijn een economische kracht van belang en boven alles, bier brengt mensen samen. Daarbij geldt voor bier, wat ook voor de Unie als geheel geldt: eenheid in diversiteit. Van Rompuy belooft de aanwezige brouwers dat de Unie alles in het werk zal stellen om de sector competitief en innovatief te houden. Wellicht schuilt daar een klein beetje eigenbelang in, want de Belg Van Rompuy geeft toe vooral een bierdrinker te zijn, en slechts zelden een glas rode wijn te drinken. Zijn grootouders hadden een café niet ver van Brussel, en zijn zwager is ingetreden als monnik in het trappistenklooster van Westvleteren. Het klooster dat één van de meest zeldzame trappistenbieren brouwt. “Er staat hier teveel water” merkt hij droog op als hij de flesjes water voor de sprekers ziet, maar geen enkel glas bier kan ontdekken.
Aansluitend debatteert een panel brouwers en deskundigen over de vele aspecten van bier. Brouwersvoorzitter Alberto Da Ponte geeft aan dat een drank die al meer dan 5.000 jaar gedronken wordt, in de hele samenleving zijn sporen nalaat. Of zoals professor Philippe De Witte het uitdrukt: als je alcohol bestudeert, bekijk je eigenlijk het wezen van de mens: cultureel, politiek en sociaal.
Heineken voorman Van Boxmeer legt uit dat bier een regionale drank is, met sterke wortels in de streek waar het vandaan komt. Niet alleen bieren zijn lokaal, merkt Da Ponte op. In Portugal is het flesje van 20 cl populair, in Polen juist een grote fles van 66 cl die je samen deelt, en in Duitsland gaat het om mooi getapte pullen bier. Michel Moortgat van Duvel voegt daar aan toe dat naast historie, vakmanschap en innovatie van groot belang is om te overleven als brouwer. Het brengt Europarlementariër Marianne Thyssen tot de vraag of brouwers ook nadenken over de vrouwelijke helft van de bevolking. Als innovatie noemt Moortgat de zoete bieren die Duvel sinds een twee jaar op de markt brengt. Dat schiet presentatrice Karin Helmstaedt in het verkeerde keelgat. “Waarom denken brouwers dat vrouwen alleen maar zoet bier willen”, vraagt zij zich hardop af. De zaal reageert instemmend.
Na twee uur luisteren zijn de kelen droog. Secretaris Pierre-Olivier Bergeron van de Brewers of Europe nodigt alle gasten uit om te komen genieten van prachtige Belgische bieren en bijpassende gerechten. Het smaakt voortreffelijk.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.