De meisjes van Tokio Dome

De meisjes van Tokio Dome

[2010]  Tokio Dome is de honkbaltempel van de miljoenenstad Tokio, en misschien wel van heel Japan. Het overdekte stadion, dat liefkozend ‘the big egg’ wordt genoemd, is het thuisveld van de Yomiuri Giants, één van de bekendste honkbalploegen van het land. Iedere thuiswedstrijd zit de Tokio Dome bomvol met ruim vijftigduizend enthousiaste fans in dit honkbalgekke eilandenrijk. En in tegenstelling tot de fans in stadions in dat andere honkballand Amerika zijn Japanse fans geen moment stil. Daar waar de Amerikanen een honkslag nodig hebben om tot juichen over te gaan en anders alleen door een orgeldeuntje te porren zijn om lawaai te maken, schreeuwen, klappen, trommelen en toeteren de Japanners de hele halve inning dat hun team aan slag is. De andere helft nemen de supporters van de tegenstander dat over. Dat gaat heel gemoedelijk. Supporters van beide teams lopen gewoon door elkaar heen.

Al dat schreeuwen, klappen, trommelen en toeteren maakt natuurlijk wel heel dorstig. Als oplossing voor dat probleem is er een heel leger biermeisjes op de been om de supporters van bier te voorzien. Onvermoeibaar lopen die biermeisjes de trappen op en af met een groot vat gekoeld bier op hun rug. Als fluorescerende berggeiten klauteren ze de tribune op. Het ritueel is telkens hetzelfde. Nadat het vat gevuld is, lopen ze de trap af tot de rand van het veld. Dan draaien ze zich om en maken een diepe buiging naar het publiek. Japanners buigen veel. Dan gaat een hand omhoog om te laten zien dat dit biermeisje klaar is om te tappen. Tree voor tree loopt ze de trap op, speurend in het publiek naar een opgestoken hand die aangeeft dat er een dorstige supporter zit. Is er eenmaal een klant gevonden, dan knielt het biermeisje om met aandacht een glas bier te tappen. Er wordt 800 yen afgerekend en weer kan een supporter zijn keel smeren. De meisjeshand gaat weer omhoog en de tribune wordt verder beklommen.

De hoeveelheid biermeisjes is verbazend groot. In de verte zie je ze als mieren tussen het publiek heen en weer lopen. Ze dragen opvallende rood, geel of groen fluorescerende shirts en een kort rokje. Op het hoofd een bijpassende zonneklep die ver naar achter staat. De isolatie van het biervat heeft dezelfde fluorescerende kleur. Als ze niet zo snel zouden lopen, hebben ze wel iets weg van een kleurige schildpad. Aan de kleur van vat en kleding kun je het merk bier afleiden. Want eenkennig zijn ze niet in het stadion. Je kunt er verschillende merken bier krijgen. Kirin is knalgeel en felgroen, Asahi kiest voor een roze/oranje variant. Alleen Yebisu kiest voor een minder opvallend crême met bordeauxrood. Maar dat is dan ook een premium bier.

Het zou ook wat zijn voor de Nederlandse voetbalstadions: bier getapt bij je stoel en nog keuze ook.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.